Od lewej: Maciej Mrozek, Krzysztof Zielonka i Jarosław Dyrda. Zdjęcie: ZSE Wodzisław
Od lewej: Maciej Mrozek, Krzysztof Zielonka i Jarosław Dyrda. Zdjęcie: ZSE Wodzisław

Brązowe medale na Międzynarodowym Konkursie Gastronomicznym Retigo Cup 2008 w Přerovie na Morawach zdobyli uczniowie zespołu szkół ekonomicznych: Maciej Mrozek z klasy III technikum gastronomicznego i Jarosław Dyrda z II klasy ZSZ.
Dla Maćka to już drugi sukces w konkursach międzynarodowych, zaś dla Jarka debiut. Do konkursu przygotowywali się pod okiem nauczyciela przedmiotów zawodowych Krzysztofa Zielonki. – Zadanie konkursowe polegało na samodzielnym przygotowaniu w ciągu 45 minut dania głównego z combra jagnięcego, warzyw Bonduelle i kwaśnej śmietany – opowiada Krzysztof Zielonka.
Maciek zaserwował kotleciki jagnięce w sosie wiśniowo-miodowym, z marchewkowymi placuszkami i zapiekanym musem z zielonego groszku. Z kolei Jarek podał ziołowe kotleciki jagnięce na ratatouille z rukolą, w towarzystwie zapiekanej kaszy kus-kus ze szpinakiem w sosie miodowo-balsamicznym. Potrawy przypadły do gustu jurorom, którzy przyznali wodzisławianom brązowe medale. Chłopcy już przygotowują się do kolejnych konkursów. 14 czerwca pojadą na Festiwal Kuchni Śląskiej do Raciborza, a tydzień później na finał Olimpiady Smaku 2008 do Warszawy.

Komentarze

Dodaj komentarz