Dobre plony


W tym roku Zarząd Województwa Śląskiego powierzył misję zorganizowania dożynek wojewódzkich właśnie Raciborzowi. Od 20 do 22 września miasto stanie się śląską stolicą rolnictwa.Tymczasem trwają żniwa. Jak nas poinformowano w Ośrodku Doradztwa Rolniczego, skoszony już został jęczmień ozimy, którego plony są mierne z racji wystąpienia wiosną choroby, zwanej „żółtą wirusową karłowatością jęczmienia”. Zakończono także zbiory rzepaku, którego plony były zadowalające.– W tym roku na szczęście ominęło region raciborski gradobicie, które w ubiegłym roku wyrządziło wielkie szkody. Aktualnie sprzątana jest pszenica i jęczmień jary, których plony, choć nie rekordowe, są wyższe niż w roku ubiegłym – mówi Stanisław Ostrowicz, kierownik Rejonowego Zespołu Doradztwa Rolniczego w Raciborzu.Bardzo optymistyczne są też wstępne prognozy w plonowaniu ziemniaków, buraków cukrowych i kukurydzy.Dożynki kończące żniwa są podsumowaniem ciężkiej pracy rolników.Organizatorzy przygotowują oprócz tradycyjnego korowodu również festiwal producentów żywności pt. „Raciborskie kulinaria”, w którym udział wezmą przedstawiciele sektora spożywczego z Polski i Czech. Patronat nad ww. imprezą objął minister gospodarki.

Komentarze

Dodaj komentarz