Napiszą list otwarty

Reforma górnictwa pociąga za sobą degradację gmin, na terenie których odbywa się eksploatacja węgla. Już dawno stwierdzono, że likwidacja jednego miejsca pracy w górnictwie pociąga za sobą likwidację kolejnych miejsc w zakładach pracujących na rzecz tej branży. Dlatego program restrukturyzacji górnictwa musi zawierać plan działań na rzecz wsparcia regionu i Śląska.Brak kontynuacji zapoczątkowanego przez poprzednią ekipę rządową programu restrukturyzacji górnictwa i propozycje zawarte w tzw. pakiecie Kołodki spowodują drastyczny wzrost bezrobocia w firmach pracujących dla górnictwa. Podobnie boleśnie nową sytuację odczują gminy górnicze. Pakiet Kołodki nie przewiduje dla nich jakichkolwiek działań osłonowych, a już dziś wiadomo, że wiele kopalń nie będzie w stanie wywiązywać się z tak podstawowych zobowiązań płatniczych, jak choćby podatek od nieruchomości czy opłata eksploatacyjna.- W poprzedniej kadencji Sejmu gminy górnicze boleśnie odczuły nielojalne zachowania niektórych śląskich posłów wobec społeczności naszego regionu - mówi przewodniczący zarządu Stowarzyszenia Gmin Górniczych w Polsce Tadeusz Chrószcz. - Wskutek braku jednolitych działań tych parlamentarzystów gminy węglowe utraciły w skali roku ponad 60 mln zł z powodu obniżenia poziomu opłat eksploatacyjnych. Właśnie dlatego - aby uprzedzić fakty - chcemy opublikować list otwarty do parlamentarzystów śląskich obecnej kadencji. Ponieważ tu mają swoich wyborców, więc za sprawy tego regionu powinni czuć się odpowiedzialni. I to musi zostać powiedziane publicznie.SGG domaga się kontynuacji zasady zwiększonego udziału gminy górniczej o 5 punktów procentowych w podatku dochodowym od osób fizycznych. W przypadku czasowego zwolnienia kopalni z obowiązku regulowania opłaty eksploatacyjnej powinna być doliczona rekompensata. Kolejna propozycja stowarzyszenia to wyłączenie opłaty eksploatacyjnej z części podstawowej subwencji ogólnej, czyli tzw. podatku janosikowego, oraz oddłużenie gmin górniczych w przeciągu najbliższych pięciu lat. Jeszcze jednym postulatem jest umożliwienie korzystania przez gminy górnicze z kredytów preferencyjnych i funduszy przedakcesyjnych Unii Europejskiej.