Bank z prowiantem


Ta pomocnicza instytucja fundacji powstała przed dwoma laty i zajmuje się gromadzeniem oraz dystrybucją pozyskiwanych od producentów, handlowców i sponsorów artykułów spożywczych. Bank działa głównie na terenie powiatu wodzisławskiego, ale "wchodzi" także do Rybnika i Jastrzębia. Pracują w nim przede wszystkim wolontariusze z kręgów harcerstwa i młodzieży starszych klas szkół ponadgimnazjalnych. Kilkunastoosobowym zespołem kieruje szef biura fundacji Janusz Małyszczyk.W październiku tego roku Bank Żywności wzbogacił się o świeżo oddany magazyn darów. Sam obiekt udostępniło Powiatowe Centrum Pomocy Rodzinie, a koszty remontu poniosło starostwo. Odtąd wszelkie artykuły spożywcze od darczyńców trafiają wprost tu, gdzie natychmiast są sortowane i rozwożone do różnych instytucji charytatywnych. Jeszcze w tym roku magazyn zostanie wyposażony w chłodnie, pojemniki, palety i regały do składowania towarów. Część tych urządzeń zakupiona została z pieniędzy Brytyjskiego Funduszu "Wspólnota" IMC Polska, a część ze środków własnych Fundacji na Dobro DPS w Gorzycach.- Wprawdzie darczyńców, a więc i żywności mamy z roku na rok coraz więcej, jednak proporcjonalnie do tego przybywa też stale potrzebujących - mówi Janusz Małyszczyk. - Wysiłki naszych wolontariuszy znacznie ułatwia dobra współpraca z takimi partnerami jak Towarzystwo Charytatywne "Rodzina", Zespół Charytatywny przy Parafii pw. Wniebowzięcia Najświętszej Maryi Panny w Wodzisławiu czy też większość ośrodków pomocy społecznej. Sytuacja ekonomiczna kraju wskazuje na to, że nasz bank potrzebny będzie przez wiele jeszcze lat.

Komentarze

Dodaj komentarz