Chętny na browar


Zaplanowany na 7 grudnia przetarg na sprzedaż raciborskiego browaru, należącego do Górnośląskich Browarów S.A. w Zabrzu będzie już 10 z kolei. Ostatni odbył się 12 listopada. Podobnie jak na poprzednie nie zgłosił się żaden chętny. Cena wywoławcza, zaproponowana przez Zbigniewa Suligę, syndyka masy upadłościowej Górnośląskich Browarów S.A., wynosiła 1 milion złotych netto, wadium 10 tysięcy. Tymczasem wartość rynkowa zakładu przekracza 5 milionów złotych.- Mając na uwadze rosnące bezrobocie w kraju, jesteśmy szczególnie wrażliwi na losy doświadczonych pracowników i chętnie udzielany wsparcia dla przedsiębiorców chcących utrzymać, bądź tworzących nowe miejsca pracy – deklaruje Adam Hajduk prezydent Raciborza.Władze obiecują ulgi podatkowe dla nabywcy browaru, pomoc w wejściu na rynek i w promocji raciborskiego piwa.Browar w Raciborzu liczy 434 lata, jest jednym z najstarszych w Polsce. Znajduje się w ścisłym centrum miasta, nad Odrą, otoczony Parkiem Zamkowym. Jest w stanie rocznie wyprodukować 65 tysięcy hektolitrów piwa. Zakład częściowo ucierpiał podczas powodzi w 1997 roku. Wyremontowany, wznowił produkcję. Spadek popularności „jasnego” z Raciborza spowodował, że zakład miał coraz mniejsze zyski, co przy stałych kosztach powodowało nieopłacalność warzenia piwa. Wreszcie właściciel ogłosił upadłość raciborskiego browaru. Produkcja złotego napoju z pianką jest wstrzymana, załoga została ograniczona do 15 osób, które zabezpieczają instalacje technologiczne i obiekty wraz z otoczeniem. Zajmują się dystrybucją piwa produkowanego przez Górnośląskie Browary w Zabrzu.Tomasz RaudnerTrochę historiiPierwsza wzmianka o browarze książęcym przy zamku pochodzi z 1567 roku, ale browar prawdopodobnie powstał wcześniej. W 1559 powstała karczma zamkowa. Poza tym z zapisków książęcych z 1564 roku wynika, że dochód ze sprzedaży piwa pszenicznego i jęczmiennego wynosił 1200 talarów.W 1858 roku browar strawił pożar. Odbudowany został już w następnym roku, zainstalowano w nim maszynę parową. Pod koniec XIX wieku browar całkowicie przebudowano i zmodernizowano, wyposażono w nowe urządzenia. Zaczęto warzyć piwo gatunku pilzeńskiego „Zamkowe”, które wkrótce stało się sławne poza Raciborzem – w powiatach głubczyckim, rybnickim, kozielskim, na Ziemi Hulczyckiej, a nawet we Wrocławiu. Był to okres największego rozkwitu browaru w Raciborzu. Na wysoką jakość piwa składały się: staranna uprawa, zbiór i oczyszczanie jęczmienia słodowego, znakomita woda z własnych źródeł w Oborze, chmiel sprowadzany z Hallertau w Bawarii i wreszcie dawna oryginalna produkcja oparta wyłącznie na użyciu drewnianych beczek i kadzi dębowych.Po I wojnie światowej browar nie odzyskał dawnej świetności – na skutek włączenia do Polski powiatu rybnickiego i części raciborskiego, a Ziemii Hulczyckiej do Czechosłowacji, odpadli tradycyjni odbiorcy piwa. Zmarł też znakomity piwowar Kaufmann i dopiero w 1930 roku jego następca zaczął warzyć piwo odpowiadające dawnej jakości.Ciężkie dni dla warzelni nastały po wybuchu II wojny światowej. Stale brakowało surowców, odeszli doświadczeni pracownicy. Po zakończeniu wojny pierwszą partię piwa wypuszczono na rynek 15 września 1945 roku, a rok później napój zaczęto rozlewać do butelek 0,5l.

Komentarze

Dodaj komentarz