Składniki:
- pół piernika z foremki keksowej;
- bakalie: orzechy włoskie, migdały słupki, rodzynki, figi, śliwki suszone – po około 20 dag;
- owoce: 2-3 pomarańcze, 5 mandarynek – wyfiletować, 2-3gruszki lub 1 puszka, 1 kiść winogron, ananas i brzoskwinie – po 1 puszce;
- sok z 1 cytryny;
- cukier do smaku – brązowy;
- masło – pół kostki;
- mąka – 2 łyżki.
- Najważniejszy składnik: dużo miłości do ludzi.
Przygotowanie:
Na początku musimy namoczyć piernik – najlepiej sokiem z owoców lub wodą. W międzyczasie możemy pokroić bakalie, wrzucić do garnka, zalać wodą i zacząć gotować. Następnie kroimy owoce i dorzucamy do gotujących się bakalii. Po chwili wlewamy sok z cytryny i słodzimy według uznania. Dodajemy namoczony piernik i całość gotujemy na małym ogniu przez 15 minut. Ważne, by co jakiś czas przemieszać składniki.
Mamy chwilę na przygotowanie lekkiej zasmażki z mąki i masła, dzięki której zagęścimy naszą moczkę, ale co najważniejsze – masło będzie przewodzić cudowne smaki. Teraz najważniejsza część. Zasmażkę dodajemy do moczki, czekamy aż się zagotuje i mieszamy z miłością. Dzięki temu po kilku minutach, pyszny świąteczny rarytas będzie gotowy.
Obdarujmy nim naszych bliskich, w szczególności tych, którzy dotąd nie mieli okazji jej skosztować.
Komentarze