Robert Lewandowski.
Robert Lewandowski.

Składniki: 

  • pół piernika z foremki keksowej;
  • bakalie: orzechy włoskie, migdały słupki, rodzynki, figi, śliwki suszone – po około 20 dag;
  • owoce: 2-3 pomarańcze, 5 mandarynek – wyfiletować, 2-3gruszki lub 1 puszka, 1 kiść winogron, ananas i brzoskwinie – po 1 puszce;
  • sok z 1 cytryny;
  • cukier do smaku – brązowy;
  • masło – pół kostki;
  • mąka – 2 łyżki.
  • Najważniejszy składnik: dużo miłości do ludzi.

Przygotowanie: 

Na początku musimy namoczyć piernik – najlepiej sokiem z owoców lub wodą. W międzyczasie możemy pokroić bakalie, wrzucić do garnka, zalać wodą i zacząć gotować. Następnie kroimy owoce i dorzucamy do gotujących się bakalii. Po chwili wlewamy sok z cytryny i słodzimy według uznania. Dodajemy namoczony piernik i całość gotujemy na małym ogniu przez 15 minut. Ważne, by co jakiś czas przemieszać składniki.

Mamy chwilę na przygotowanie lekkiej zasmażki z mąki i masła, dzięki której zagęścimy naszą moczkę, ale co najważniejsze – masło będzie przewodzić cudowne smaki. Teraz najważniejsza część. Zasmażkę dodajemy do moczki, czekamy aż się zagotuje i mieszamy z miłością. Dzięki temu po kilku minutach, pyszny świąteczny rarytas będzie gotowy.

Obdarujmy nim naszych bliskich, w szczególności tych, którzy dotąd nie mieli okazji jej skosztować. 

Galeria

Image alt Image alt Image alt Image alt

Komentarze

Dodaj komentarz