Pixabay.com / Zdjęcie poglądowe.
Pixabay.com / Zdjęcie poglądowe.

Odchudzone domowe burgery

Składniki: mięso mielone z indyka 250g, bułka pełnoziarnista 2 szt., pomidor malinowy 2 szt., czerwona cebula (duża) 1 szt., garść rukoli, majonez light 60 g, chrzan 5 g, musztarda 10 g, oliwa z oliwek 10 ml. Przyprawy: majeranek, tymianek, oregano, papryka słodka, papryka wędzona. 

Przygotowanie: mięso doprawiamy i porządnie mieszamy, formujemy, a następnie przekładamy na rozgrzanego grilla i smażymy około 6 minut z każdej strony. Cebulę oraz pomidora myjemy i kroimy w plasterki. Rukolę myjemy. Bułki kroimy na pół i dajemy na chwilę na grilla, aby były chrupiące. Przyrumienione bułki wyciągamy i smarujemy sosem obie połówki, wykładamy rukolę, cebulę, pomidor i grillowane mięso. 

Przygotowanie sosu: Majonez light, musztardę i chrzan mieszamy ze sobą do połączenia się składników. Sos dodajemy do burgera. Taki domowy burger zawiera około 420 kcal.

 

Sałatka tortellini z domowym dressingiem

Składniki na sałatkę: pomidory suszone w oleju 10 szt., ser camembert 1 szt., tortellini serowe 250g, rukola 100g, słonecznik łuskany do posypania. Składniki na dressing: musztarda dijon 2 łyżeczki, musztarda francuska 3 łyżeczki, miód akacjowy 3 łyżeczki, sok z cytryny, oliwa z oliwek 2 łyżeczki. Przyprawy: sól, pieprz czarny. 

Przygotowanie sałatki: makaron tortellini gotujemy w osolonej wodzie. Rukolę myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Pomidory suszone kroimy w paski, ser kroimy na mniejsze kawałki. Na talerz wykładamy rukolę, ugotowany makaron, pomidory suszone, ser, słonecznik oraz dressing. Przygotowanie dressingu: Wszystkie składniki porządnie ze sobą mieszamy. Przepis przewidziany jest dla 4 osób. Porcja zawiera około 200 kcal.

Zdrowe i kolorowe szaszłyki

Składniki na szaszłyki: polędwiczki z kurczaka 500 g, papryka pomarańczowa 1 szt., cebula 3 szt., pomidorki koktajlowe 14 szt., cukinia 1 szt., szynka parmeńska 1 opakowanie, oliwa z oliwek 20 ml. Przyprawy: czosnek granulowany, cebula w płatkach, chilli i papryka słodka oraz sól i pieprz czarny. 

Przygotowanie: Z przypraw i oliwy robimy marynatę do polędwiczek. Mięso myjemy, kroimy w kostkę i wkładamy do marynaty. Warzywa myjemy. Cukinię kroimy w plasterki, paprykę w dużą kostkę, a cebulę w piórka. Szynkę parmeńską zwijamy w kostkę. Na patyczek po kolei nakłuwamy: szynkę parmeńską, paprykę, cukinię, pomidorek koktajlowy, polędwiczki, cebulę. Tak przygotowane szaszłyki przekładamy na tackę na rozgrzanego grilla i grillujemy do miękkości mięsa. Przepis przewiduje 9 szaszłyków. Jeden szaszłyk zawiera około 100 kcal.

Smacznego!

Komentarze

Dodaj komentarz