post image
Zdjęcie: Facebook Michał Bałazy Kulinarnie

Grillowane szaszłyki z krewetką

Składniki:

świeże krewetki black tiger w pancerzach,150 ml białego wina, natka pietruszki, odrobina oliwy, czosnek świeży, papryka czerwona, papryka żółta, papryka zielona, cebula, sól morska. 

Sposób przygotowania: 

Krewetki delikatnie myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem, następnie marynujemy w winie z dodatkiem rozgniecionego czosnku, posiekanej pietruszki oraz soli morskiej przez minimum 5 godzin. Następnie nabijamy na patyczki kolejno: paprykę czerwoną, czosnek, krewetkę, paprykę żółtą, cebulę paprykę zieloną itd. Szaszłyki umieszczamy na dobrze rozgrzanym grillu i pieczemy około 15-20 minut. Do szaszłyków polecam świeżą chrupiącą bagietkę oraz masło czosnkowe.

 

Krupniok z grilla

Składniki: 4 krupnioki, 1 duża cebula, 600 g kapusty kiszonej, przyprawa do grilla pikantna, folia aluminiowa.

Przygotowanie: Przygotuj 4 prostokąty z folii aluminiowej. Cebulę pokrój w drobną kostkę. Kapustę kiszoną przelej jeden raz wodą. Na folię ułóż 150 g kapusty kiszonej, 1 łyżkę cebuli, 1 krupniok. Posyp obficie przyprawą do grilla. Zwiń w "papilota". Grilluj na średnio rozgrzanym węglu około 20 minut.

 

 

Szaszłyk drobiowy i kebab wołowy

Składniki: 500 g polędwiczek drobiowych, 100 g boczku wędzonego w paskach, 1 łyżeczka papryki ostrej, 1 łyżeczka papryki słodkiej, 1 łyżeczka przyprawy do grilla, 500 g mielonego mięsa wołowego, 2 małe cebule, siekana natka pietruszki, 1 łyżeczka papryki ostrej, 1 łyżeczka papryki słodkiej, 1 łyżeczka przyprawy do grilla, 3 ząbki czosnku, patyczki do szaszłyków

Przygotowanie:

Szaszłyk drobiowy: Mięso oprósz przyprawami. Wmasuj przyprawy w polędwiczki drobiowe, tak by dokładnie je pokrywały. Na patyczki nadziewaj na zmianę porcję kurczaka i boczek.

Kebab wołowy: Do mięsa mielonego dodaj przyprawy oraz posiekany drobno czosnek, siekany koperek i natkę pietruszki. Dodaj sól i pieprz. Wymieszaj składniki wyrabiając mięso. Z mięsa uformuj placuszki, na środek włóż patyczek i dociśnij mięso do patyczka tak by dobrze przylegało. Grilluj przez 20 minut.

 

Aromatyczne żeberka w marynacie miodowej

Składniki: żeberka 1,5 kg, 0,15 l miodu, 0,2 l piwa, 0,6 l musztardy, 1 puszka pomidorów pelatti, ziele angielskie, liść laurowy, świeży tymianek, świeży lubczyk, świeży rozmaryn, sól morska, czarny pieprz, 120 ml oliwy.

Przygotowanie: Najlepiej mięso na grilla przygotować dzień wcześniej, zaczynamy od gotowania mięsa. Gotujemy wodę z dodatkiem soli, ziela angielskiego i liścia laurowego. Umieszczamy w niej żeberka i gotujemy przez ok. godzinę, aż będą miękkie. Następnie odsączamy, osuszamy papierowym ręcznikiem i kroimy w mniejsze kawałki, po 2-3 kostki, Następnie przygotowujemy marynatę, w której mięso musi poleżeć minimum 12 godzin. Pomidory pelatti blendujemy, dodając do nich piwo musztardę miód czarny pieprz oraz oliwę. Żeberka umieszczamy w worku, do którego wlewamy marynatę oraz siekane zioła, worek szczelnie zamykamy i umieszczamy w lodówce na 12-24 godzin. Żeberka smażymy na grillu do momentu aż nabiorą chrupkości i złocistego koloru.

 

 

Pstrąg pieczony w folii

Składniki: 4 świeże wypatroszone pstrągi około 200g każdy, 4 łyżki masła i 2 łyżki oliwy, sok z 1 cytryny, pół pęczka natki pietruszki, pół pęczka koperku, sól, pieprz cytrynowy.

Przygotowanie: Zaczynamy od umycia pstrągów, następnie odsączamy na ręczniku papierowym i doprawiamy solą i pieprzem cytrynowym, zarówno z zewnątrz, jak i w środku. Miękkie masło mieszamy z opłukanym i posiekanym koperkiem oraz natką pietruszki. I taką właśnie maślaną pastę musimy włożyć do kieszonek powstałych po wypatroszeniu ryb. Następnie przygotujmy cztery kawałki folii aluminiowej (30 cm na 30 cm każdy). Folię należy skropić roztopioną resztą masła lub oliwą. Na środku każdego kawałka folii układamy przygotowanego pstrąga. Na pstrąga kładziemy plasterki cytryny. Kolejny etap to przygotowanie tzw. "cukierka". W tym celu zbierz razem brzegi folii i zawiń tak, by w środku pozostało trochę wolnej przestrzeni - dzięki temu pstrąg się upiecze, nie ugotuje. Zapakowane w folię pstrągi układamy na ruszcie. Pieczemy 55-60 minut na grillu tradycyjnym lub około 30 minut na grillu gazowym z piekarnikiem.

 

Karkówka po zbójnicku

Składniki: 1,5 kg karkówki, liść laurowy, ziele angielskie, 4 marchewki, 1 seler, 3 główki czosnku, 4 opakowania soli peklowej, piwo, papryka słodka, papryka ostra, miód, sos słodko-pikantny.

Przygotowanie: Karkówkę na grilla najlepiej przygotować około 7 dni przed planowaną biesiadą. Mięso kroimy na steki grubości około 1,5 cm, układamy w misce i zalewamy peklą – 3 litry wody, 180 g soli peklowej, 10 ziarenek ziela angielskiego, 6-8 liści laurowych, marchewki, seler oraz całe główki czosnku cięte w poprzek. Miskę z mięsem wkładamy do lodówki na 5 dni, ostatnie 2 dni mięso "kąpiemy" w marynacie przygotowanej z 1 szklanki piwa, 3 łyżek musztardy, 5 ząbków roztartego czosnku, 2 łyżek papryki słodkiej, 1 łyżki papryki ostrej, 2 łyżek miodu i 5 łyżek sosu słodko pikantnego. Kiedy minie siódmy dzień, karkówka będzie idealnie nadawała się na ruszt. Zanim jednak ją tam umieścimy, nacinamy mięso w dwóch miejscach i przewijamy cienkimi plastrami boczku. Do tak przygotowanej karkówki idealne będą ogórki kiszone, ale takie od babci, chrupiące, pachnące... pyszne.

 

 

Warzywa z grilla

Składniki: bakłażan (wybieramy małe, dorodne bakłażany bez przebarwień), cukinia (i w tym wypadku rozmiar będzie miał znaczenie - wybieramy średnie lub mniejsze sztuki), cebula, papryka czerwona, papryka żółta, czosnek (kilka ząbków świeżego polskiego pysznego czosnku).

Przygotowanie:  Warzywa myjemy i kroimy, cukinię i bakłażana w plastry około 1,5 cm grubości, cebulę dzielimy na 4 części, paprykę czerwoną na osiem, podobnie paprykę żółtą, a czosnek będziemy grillować w skorupce. Cukinię i bakłażana smarujemy mieszanką oliwy z oliwek z solą, tymiankiem i rozmarynem zostawiamy na kilka godzin. I najwspanialszy moment – smażenie. Jeśli jest zimno, to korzystamy z patelni grillowej, a jeśli pogoda zachęca do rozpalenia grilla, to jak najbardziej skorzystajmy z tej możliwości i usmażmy warzywka na ruszcie, obracając je co kilka chwil (uwaga - czosnek grillujemy w całości, a następnie wyciskamy go na bagietkę.

Zdjjęcie:

https://www.facebook.com/search/top?q=micha%C5%82%20ba%C5%82azy%20kulinarnie

Komentarze

Dodaj Komentarz

Twoj adres e-mail nie będzie opublikowany.