Na wodzisławskim rynku w sobotę zainaugurowano sezon grillowy. - Chodziło nam o to, żeby zebrać razem wszystkich miłośników grillowania, zaprosiliśmy znanych grill masterów, producentów grilli. Jest z nami Grillowa Brać. Na wszystkich stanowiskach trwają degustacje steków z wołowiny długodojrzewającej, karkówki, karczki. Od godziny 11 każdy, kto zakupił nasz produkt, może na wybranym stanowisku, pod okiem grill mastera, ugrillować swój kawałek - mówił nam Adam Tomaszny, właściciel Zakładu Przetwórstwa Mięsnego Tomaszny, organizator imprezy.
Grill master Arek od Tomasznego pokazowo rozebrał steki z wołowiny sezonowanej. Był m.in. antrykot 30-dniowy oraz dojrzewający powyżej 50 dni. - Mięso dojrzewa w komorze, w specjalnym mikroklimacie, temperaturze i wilgotności. Zewnętrzna struktura mięsa obsycha, zamyka swoje pory, w środku mięso kruszeje. Zewnętrzną warstwę trzeba odkroić, w środku jest delikatne, kruchutkie mięso o niesamowitym zapachu - tłumaczył Adam Tomaszny.
- Jest pysznie, zdrowo, kolorowo, grillujemy mięsa, ale też pyszne warzywa, które polecam szczególnie, bo sam od miesiąca jestem na diecie wegetariańskiej. Zapraszam na bakłażany w stylu greckim, pomidorki, cukinię, papryki. Idealne wspomnienia z dzieciństwa zapewnia nam ziemniak, którym kiedyś zajadaliśmy się prosto z ogniska - mówił nam Michał Fabiszewski, finalista 5. edycji programu MasterChef. - Przez ostatnie 1,5 roku byliśmy zamknięci w domach, dzisiaj jest to miejsce, by przy prawdziwym ogniu spotkać się, porozmawiać, pobiesiadować. To pierwsza, tak odważna impreza. Miejmy nadzieję, że będzie to kamyczek, który poruszy lawinę i zaczniemy korzystać z życia, bo trochę ono nam ucieka ostatnio - dodawał.
Komentarze