Zdjęcie: Dominik Gajda/Michał Fabiszewski w akcji
Zdjęcie: Dominik Gajda/Michał Fabiszewski w akcji

Na wodzisławskim rynku w sobotę zainaugurowano sezon grillowy. - Chodziło nam o to, żeby zebrać razem wszystkich miłośników grillowania, zaprosiliśmy znanych grill masterów, producentów grilli. Jest z nami Grillowa Brać. Na wszystkich stanowiskach trwają degustacje steków z wołowiny długodojrzewającej, karkówki, karczki. Od godziny 11 każdy, kto zakupił nasz produkt, może na wybranym stanowisku, pod okiem grill mastera, ugrillować swój kawałek - mówił nam Adam Tomaszny, właściciel Zakładu Przetwórstwa Mięsnego Tomaszny, organizator imprezy.

Grill master Arek od Tomasznego pokazowo rozebrał steki z wołowiny sezonowanej. Był m.in. antrykot 30-dniowy  oraz dojrzewający powyżej 50 dni. - Mięso dojrzewa w komorze, w specjalnym mikroklimacie, temperaturze i wilgotności. Zewnętrzna struktura mięsa obsycha, zamyka swoje pory, w środku mięso kruszeje. Zewnętrzną warstwę trzeba odkroić, w środku jest delikatne, kruchutkie mięso o niesamowitym zapachu - tłumaczył Adam Tomaszny. 

- Jest pysznie, zdrowo, kolorowo, grillujemy mięsa, ale też pyszne warzywa, które polecam szczególnie, bo sam od miesiąca jestem na diecie wegetariańskiej. Zapraszam na bakłażany w stylu greckim, pomidorki, cukinię, papryki. Idealne wspomnienia z dzieciństwa zapewnia nam ziemniak, którym kiedyś zajadaliśmy się prosto z ogniska - mówił nam Michał Fabiszewski, finalista 5. edycji programu MasterChef. - Przez ostatnie 1,5 roku byliśmy zamknięci w domach, dzisiaj jest to miejsce, by przy prawdziwym ogniu spotkać się, porozmawiać, pobiesiadować. To pierwsza, tak odważna impreza. Miejmy nadzieję, że będzie to kamyczek, który poruszy lawinę i zaczniemy korzystać z życia, bo trochę ono nam ucieka ostatnio - dodawał. 

Galeria

Image alt Image alt Image alt Image alt Image alt Image alt Image alt Image alt Image alt Image alt Image alt Image alt Image alt Image alt Image alt Image alt Image alt Image alt Image alt Image alt

Komentarze

Dodaj komentarz