Davidmaden CC.
Davidmaden CC.

Kocioł stalowy – wady i zalety
Kotły stalowe zbudowane są zazwyczaj z płyt i rur ze stali specjalnego gatunku, czyli tzw. stali kotłowej o określonej jakości. Podczas wyboru tego rodzaju kotła, należy zwrócić szczególną uwagę na grubość i gatunek blachy, z którego zrobione są jego elementy. Zbyt cienka blacha może się łatwo odkształcać, a także szybko ulegnie korozji co skutecznie zmniejszy żywotność kotła. Niestety najczęściej kotły tego typu korodują już po 3-4 latach, co wiąże się nie tylko z ich fabrycznym wykonaniem. W dużym stopniu zależy to także od właściwego użytkowania. Napełnianie instalacji c.o. nieuzdatnioną wodą oraz używanie opału złej jakości – powoduje szybsze niszczenie tego urządzenia.

Jednak kotły stalowe mają również i swoje zalety. Dzięki stalowej konstrukcji są lekkie oraz odporne na uderzenia, gdyż stal jest materiałem o dużych właściwościach plastycznych. Istotna jest także mała wrażliwość na zmiany temperatury wody zasilającej kocioł, poprzez co zwiększa się odporność na zmiany ciśnień wewnątrz kotła.

Kocioł żeliwny – wady i zalety
Zazwyczaj kotły wykonane z odlewu żeliwnego są droższe od stalowych. Mimo, że są od nich bardziej odporne na korozję, ze względu na mniejszą wytrzymałość na zmiany temperatury zdarza się, że kotły żeliwne pękają. Wymiana pękniętego elementu jest znacznie trudniejsza i droższa, od zespawania skorodowanego elementu kotła stalowego. Nie mniej kotły żeliwne mają konstrukcję członową, przez co w razie awarii wymienia się jedynie uszkodzony człon, co w tym przypadku jest tańszą naprawą w porównaniu do kotłów stalowych. Ich wadą jest ponadto spora wrażliwość na wstrząsy i uderzenia. 

Jednak przy odpowiednim użytkowaniu ich trwałość wynosi nawet 25 lat, dzięki długiej żywotności materiału. Można w nich spalać praktycznie każdy rodzaj paliwa stałego – koksu, węgla, drewna czy pelletu. Zapewniają wysoką odporność na związki fosforu, siarki i węgla, a także na korozję wodną. Zajmują ponadto mniej miejsca w porównaniu do kociołów stalowych, przy jednoczesnej dużej powierzchni odbioru ciepła. 

Komentarze