Ogórki małosolne możemy przygotować samodzielnie w kilka chwil.
Ogórki małosolne możemy przygotować samodzielnie w kilka chwil.

Istnieje wiele przepisów na ogórki małosolne. W niektórych z nich znajdziemy wiele dodatków, które dodają pikanterii klasycznym małosolnym. Dziś przedstawimy tradycyjny przepis na ogórki małosone. Ważne, by wybierać świeże warzywa pochodzące od polskich rolników, a najlepiej z własnego ogródka!

Składniki:

  • 1 kg ogórków gruntowych,
  • 1 pęczek świeżego koperku wraz z korzonkami lub pęczek kopru,
  • 4-5 ząbków czosnku,
  • kawałek korzenia chrzanu lub liść chrzanu,
  • 2 łyżki soli,
  • woda.

Według uznania: liście laurowe, ziele angielskie. 

Ogórki należy dokładnie umyć i osuszyć. Czosnek należy obrać i każdy z ząbków przekroić na pół. Do dużego, 2-litrowego słoika (lub kamionki) włożyć pół pęczka koperku, ogórki, czosnek oraz chrzan. W międzyczasie zimną wodę mieszamy z solą i wlewamy ją do naczynia. Ważne - woda powinna całkowicie zakrywać ogórki. Słoik lub kamionkę należy przykryć i odstawić. Ogórki powinny być gotowe już po kilku dniach.

Komentarze

Dodaj komentarz