Istnieje wiele przepisów na ogórki małosolne. W niektórych z nich znajdziemy wiele dodatków, które dodają pikanterii klasycznym małosolnym. Dziś przedstawimy tradycyjny przepis na ogórki małosone. Ważne, by wybierać świeże warzywa pochodzące od polskich rolników, a najlepiej z własnego ogródka!
Składniki:
- 1 kg ogórków gruntowych,
- 1 pęczek świeżego koperku wraz z korzonkami lub pęczek kopru,
- 4-5 ząbków czosnku,
- kawałek korzenia chrzanu lub liść chrzanu,
- 2 łyżki soli,
- woda.
Według uznania: liście laurowe, ziele angielskie.
Ogórki należy dokładnie umyć i osuszyć. Czosnek należy obrać i każdy z ząbków przekroić na pół. Do dużego, 2-litrowego słoika (lub kamionki) włożyć pół pęczka koperku, ogórki, czosnek oraz chrzan. W międzyczasie zimną wodę mieszamy z solą i wlewamy ją do naczynia. Ważne - woda powinna całkowicie zakrywać ogórki. Słoik lub kamionkę należy przykryć i odstawić. Ogórki powinny być gotowe już po kilku dniach.
Komentarze