Materiał partnera
Materiał partnera

Czym powinna charakteryzować się patelnia do naleśników?

Wybierając taki produkt, należy wziąć pod uwagę:

  • optymalna wysokość boków to od 2 do 10 mm. Ułatwi to obracanie naleśników,

  • wybierz model z długim uchwytem. Zmniejszy to prawdopodobieństwo spryskania gorącym olejem,

  • wybierając rączkę, zwróć także uwagę na materiał jej wykonania. Tutaj najlepszą opcją jest drzewo. Metal jest bardzo gorący i musisz w jego przypadku pracować w rękawiczkach, co nie zapewnia zbyt dużej wygody. Z kolei plastik może stopić się pod wpływem ciepła,

  • dno powinno być grube – im grubsze, tym dłuższa żywotność naczynia.

Materiał produkcyjny

Głównym kryterium bez wątpienia jest materiał, z którego wykonana jest patelnia, ponieważ pod wieloma względami będzie od niego zależeć jej wydajność.

Patelnia granitowa do naleśników TOPFANN 26 cm

Największą popularnością cieszą się patelnie teflonowe. Są wygodne, ponieważ można na nich smażyć bez tłuszczu, jednak z wyjątkiem naleśników właśnie, w przeciwnym razie będą one suche. Przy czym należy uważać na powłokę. Jeśli bowiem zostanie zarysowana, to jedzenie zacznie się przypalać. Dodatkowo w jej przypadku nie będzie można używać metalowych sztućców - tylko drewnianych lub polimerowych.

Z kolei powłoka ceramiczna nie boi się uszkodzeń mechanicznych, jest przyjazna dla środowiska, ale nie toleruje dużych spadków temperatury. Dlatego jeśli kupiłeś taką patelnię do naleśników, upewnij się, że ciasto naleśnikowe nie jest zbyt zimne - lepiej przygotować takie nieco cieplejsze. Patelnie ceramiczne są łatwe w czyszczeniu i bezpieczne w użytkowaniu.

Aby przygotować ją do pracy, należy trzymać się poniższych wskazówek:

  • dokładnie umyj patelnię. Wytrzyj ją za pomocą czystej szmatki,

  • przetrzyj patelnię kawałkiem papieru kuchennego,

  • postaw ją na ogień, dodaj kilka kropli oleju i zostaw je na kilka minut.

Patelnie stalowe charakteryzują się stosunkowo niską wagą, odpornością na odkształcenia i długą żywotnością. Aby naleśniki się do niej nie przykleiły, trzeba długo i ostrożnie je smażyć.

W pytaniu, jak wybrać patelnię do naleśników, nie można nie wspomnieć o tej wykonanej z aluminium. Takie naczynia są lekkie, należy jednak pamiętać, że aluminium jest metalem miękkim, co oznacza, że jest podatny na odkształcenia. Oczywiście tylko wtedy, gdy takie naczynie jest nieprawidłowo wykorzystywane.

Podsumowanie

Wybór idealnej patelni do naleśników powinien być poprzedzony stwierdzeniem, że naprawdę darzymy tego typu posiłek szczególnym uczuciem. Przez to do przygotowywania go w najlepszej możliwej wersji faktycznie będziemy potrzebować odpowiedniego sprzętu. Gdy już się zdecydujemy, to przeglądajmy oferty tylko sprawdzonych sprzedawców.

Komentarze

Dodaj komentarz