fot.
fot.

ZUPA KREM Z DYNI… NA POCZĄTEK, ŚRODEK I KONIEC JESIENI


Po naszymu:

Rychtujemy: pół dyni – tak 0,5 kg miąższu, 3-4 ziemnioki, 1 wielko marchew abo 2 mynsze, 1 pietruszka i konsek selera i cebula, konszczek świeżego korzenia imbiru, 2 liście laurowe, po szczypcie kurkumy i gałki muszkatowej (jak kto lubi), troszka oliwy i śmietanka (30 procent).

Jak już dynia wydrążymy, w plastry kroimy, na blasze – skropiono oliwą, w piekarniku piekymy (180 stopni na 0,5 godziny) aż bydzie miękuśko i rumiano. Na oleju smażymy pokrojono w kostka cebula, jak się zrumieni dodajemy reszta warzyw - tak jeszcze ze 3-4 minuty. Dodajemy upieczono dynia, mieszomy, zalewomy wodą - tak, żeby wszystkie warzywa były przykryte. Dalej  listki, potarty imbir, kurkuma, gałka i szczypta soli. Duszymy na wolnym ogniu, pod pokrywką, tak długo, aż wszystko zmięknie. Jak już warzywa bydom miękkie, listki wyciepujemy i zupa na gładko miksujemy, a na koniec kremówka dodajemy...palce oblizujemy…

 

Po polsku:

Przygotowujemy: pół dyni (0,5 kg miąższu), 3-4 ziemniaki, 1 dużą marchewkę lub dwie mniejsze, 1 pietruszkę, kawałek selera i cebulę, kawałek świeżego korzenia imbiru, 2 liście laurowe po szczypcie kurkumy i gałki muszkatołowej (bądź według upodobań), trochę oliwy i śmietankę (30 procent).

Po wydrążeniu dyni, kroimy ją w plastry. Na blaszce skropionej oliwą, pieczemy w piekarniku (180 stopni na 0,5 godziny) do momentu, aż będzie miękka i rumiana. Na oleju smażymy pokrojoną w kostkę cebulę. Po jej zrumienieniu dodajemy resztę warzyw - tak jeszcze na 3-4 minuty. Dodajemy upieczoną dynię, mieszamy, zalewamy wodą - tak, aby wszystkie warzywa były przykryte. Następnie dodajemy listki, potarty imbir, kurkumę, gałkę i szczyptę soli. Dusimy na wolnym ogniu pod pokrywką tak długo, aż wszystko zmięknie. Kiedy już warzywa będą miękkie, listki wyrzucamy, zupę miksujemy na gładko, a na koniec dodajemy śmietanę. Palce lizać!

Komentarze

Dodaj komentarz