Ciasteczka kruche:
350g masła
250g cukru
450g mąki
5 żółtek gotowanych
2 łyżki kakao
Białka oddzielić od żółtek, zagotować wodę i do gotującej się wody dodawać po jednym żółtku (w sumie 5). Gotować na wolnym ogniu około 10 min, odcedzić żółtka i pozostawić do ostygnięcia. Mąka + cukier puder + masło + tarte żółtka - zagnieść kruche ciasto. Podzielić na dwie części, do jednej dodać dwie łyżki kakao. Ciasto rozwałkować na ok 0,5 cm i wykrawać foremkami ciasteczka. Piec w 180 st. C., ok. 10 min. Jasne ciastka ozdobić ciemną czekoladą, na ciemne dać białą czekoladę, posypać posypkami.
Pierniki z miodem:
2 szklanki mąki wrocławskiej
2 jajka
3/4szklanki cukru
2 łyżki masła
4-5 łyżek miodu
1 łyżeczka sody
2 łyżki przyprawy do piernika
Mąkę wymieszać dokładnie z sodą i przyprawą piernikową, masło rozgrzać z miodem w garnuszku, żeby było gorące (nie gotować). Do miski z mąką dodać gorący miód z masłem, wymieszać dokładnie do przestygnięcia, dodać cukier i jajka. Ciasto wyrobić i zostawić na 2 godz. Rozwałkować i wycinać ciasteczka.
Pasztet rybny z warzywami:
Dorsz 0,900g
Tołpyga 0,700g
marchewka 3szt
cebula 2szt
pietruszka
plaster selera
por ugotować.
Włoszczyznę gotujemy aż będzie miękka z liściem laurowym z odrobiną soli. dodajemy filety z ryb I gotujemy 10 min. Pokrojoną cebulę w kostkę smażymy na oleju. Rybę i ugotowaną włoszczyznę wyjmujemy z bulionu. Chłodzimy. NASTAWIAMY PIEKARNIK NA 180 STOPNI. Rozdrobnione mięso z ryb i gotowane warzywa, upieczonę cebulkę z tłuszczem miksujemy na gładką masę, dodajemy jajka i znów miksujemy, doprawiamy do smaku solą, pieprzem i jeszcze raz miksujemy wszystko razem. Jeżeli za gęste, dolać bulionu ugotowanego z ryb. Pasztet przekładamy do żaroodpornego naczynia. Kolor pasztetu zależy od ilości dodanej marchewki.
Pozostaje nam życzyć smacznego!
Komentarze