fot. Dominik Gajda
fot. Dominik Gajda

Co świadczy o dobrym jakościowo winie?

    Sam jego odbiór organoleptyczny: to czy ono nam smakuje czy nie. Oczywiście w każdym kraju winiarskim istnieją klasyfikacje, które określają jakość wina. Śledząc je, zdobywając wiedzę, możemy dowiedzieć się jakie wino jest jakościowe albo z niższej półki, np. obiadowe (stołowe). Jednak na sam koniec zawsze chodzi o nasz własny odbiór, gusta, o których się nie dyskutuje.

Czy dobre wino musi być drogie?

     Niekoniecznie, zwłaszcza w dzisiejszych czasach. Dawniej było trudno kupić tańsze dobre wino. Dzisiaj można nabyć smaczne wino w cenie 30 - 50 zł. Nie każde dobre wino musi być więc drogie. 

Jaki rodzaj win poleca Pan na święta?

     To zależy od tego, z czym chcemy je połączyć. Potraw jest tyle, że ciężko znaleźć jedno wino dla wszystkich dań. Doskonałą odmianą winorośli jest niemiecki Riesling, z której robi się białe, wytrawne wina. W Niemczech są one nieco słodsze. Jednak te w wersji wytrawnej bardzo dobrze pasują do ryby, jak też do kapusty, która dobrze połączy się z kwasowością wina Riesling. Byłby to więc niemiecki, austriacki lub francuski Riesling. 

 A co z winami musującymi?

     Jak najbardziej można przełamywać tendencje i postawić na wino musujące. Może nie w Wigilię, ale właściwie pasuje ono do wszystkiego. Jeżeli nie wiemy, czego napić się do danej potrawy, to zazwyczaj wytrawne wino musujące będzie trafionym wyborem. Nie jednak w przypadku czerwonego mięsa. Dobre połączenie to zupy i wino musujące.

 Jakie wino najbardziej pasuje do wigilijnego karpia?

     Do karpia w panierce dobre będzie wino nieco tłustsze. Takie wina mają obok nuty owocowej, maślane i kremowe. Świetnie połączą się z tłuszczem, masłem - panierką karpia. Jeśli podejdziemy ambitnie do karpia w panierce, to polecam tłustsze wino beczkowe np. Chardonnay z Ameryki, Włoch czy Francji. 

 A do makówek, które wino byłoby najlepsze?

      Jeżeli chodzi o makówki i wszelkiego rodzaju desery, to tutaj „hulaj dusza piekła nie ma” - można dobierać wszelkie deserowe wina. 

Jaki rodzaj win poleca Pan na sylwestra?

    Wszystko sprowadza się do tego, z kim się spotykamy, jakie te osoby mają gusta i jakie sami lubimy wina. Zazwyczaj nie miesza się gatunków, bo nie jest to najlepsze dla żołądka. Nie radzę przeskakiwać z białego na czerwone, choć nie jest to faux paux. W środku nocy raczej nie sięgamy już po trunki z bąbelkami. Otwieramy bowiem wówczas "cięższe" wina. 

 

 Rozmawiała: Martyna Robek

Komentarze

Dodaj komentarz