Dominik Gajda Gotowanie pierogów
Dominik Gajda Gotowanie pierogów

Fundacja Podzielmy się Dobrem wraz salą bankietową Arkadia, Leśną Szkołą Podstawową i Stowarzyszeniem Ku Naturze zainicjowała akcję „Pierogi dla wolnej Ukrainy”. Jej celem jest zatrudnienie aż 50 kobiet, które opuściły ten kraj w obawie przed wojną. Póki co, pierogi lepi 45 Ukrainek, które znalazły pracę. Wszystkie są zakwaterowane z dziećmi w hotelu na terenie miasteczka Twinpigs. Bardzo ucieszyły się z propozycji zatrudnienia.

- Kobiety ręcznie przygotowują tradycyjne ukraińskie pierogi pielmieni z mięsem wieprzowo - wołowym, a także z twarogiem na słono, kapustą i marchewką, ziemniakami i cebulką oraz największy rarytas słodkie z wiśniami - wszystkie według dawnych receptur. Produkty te mają prosty skład i oczywiście nie zawierają konserwantów - mówi Gabriela Stuchlik, dyrektor Fundacji.

Sprzedawane są na Rynku – obok karuzeli Żorzanka, w Galerii Wiślanka oraz u innych partnerów akcji. Możliwe jest również zamówienie pierogów pod numerem telefonu: 784 392 882. Cena za 10 sztuk to 25 zł (przy większej ilości można negocjować cenę). Tylko w sobotę żorzanie zakupili w ciągu 45 minut ponad 100 paczek pierogów. 

- Cały dochód z akcji (po odliczeniu pensji oraz kosztu przygotowania i składników) zostanie przeznaczony na wsparcie żywnościowe dla osób pozostających na obszarach objętych działaniami wojennymi - mówią organizatorzy.

Kupią konserwy oraz produkty, które można łatwo i szybko przygotować w trudnych wojennych warunkach.
 

Galeria

Image alt Image alt Image alt

Komentarze

Dodaj komentarz