W Czerwionce-Leszczynach pojawią się pojemniki na... olej

Co zrobić ze zużytym olejem? Wiele osób wylega po po prostu do kanalizacji lub do kosza na śmieci. Specjaliści wskazują jednak, że wylewanie tego odpadu do zlewu może powodować uszkodzenie rur kanalizacyjnych,  jest też szkodliwe dla środowiska. Okazuje się także, że praktycznie wszystkie oleje jadalne i tłuszcze używane w domu mogą być poddane recyklingowi, dzięki któremu mogą zostać wykorzystane ponownie. Jakie rodzaje olejów powinniśmy segregować?

- Poddajemy recyklingowi każdy tłuszcz, którego używamy do żywności. Wszystkie oleje i tłuszcze jadalne (odpowiednio zabezpieczone )  powinniśmy wrzucać do pojemnika na olej. Bez względu na to, czy są to oleje słonecznikowe, rzepakowe, sojowe czy palmowe. Także oliwy z oliwek oraz masła, margaryny czy smalce mogą zostać poddane recyklingowi - słyszymy.

Oczyszczony i poddany recyklingowi olej ponownie staje się cennym surowcem do dalszego przetwórstwa przemysłowego. Służy jako dodatek do biopaliw drugiej generacji lub jako surowiec do produkcji paliwa lotniczego pochodzącego wyłącznie z recyklingu.

Jak poprawnie przygotować oleje i tłuszcze do utylizacji?

Zużyte oleje i tłuszcze wystarczy zlać do jakiejkolwiek butelki typu PET. Nigdy nie wlewaj gorącego oleju do butelki PET, może się stopić i spalić. Pełną, szczelnie zamkniętą butelkę zanieś do najbliższego pojemnika przeznaczonego do segregacji olejów. Do pojemnika należy wrzucać wszystkie rodzaje olejów i tłuszczy, które są używane do przygotowania jedzenia w twoim domu.

Gdzie znaleźć pojemniki na zużyty olej?

Te pojawią się w wielu lokalizacjach w gminie Czerwionka-Leszczyny. Te znajdą się niemal w każdej dzielnicy. W sumie będzie ich ok. 70. Szczegółowa mapa punktów dostępna jest na stronie: https://www.segregujolej.pl/mapa/.

Źródło: UGiM Czerwionka-Leszczyny.

Komentarze

Dodaj komentarz