Gospodynie z Moszczenicy i Bzia
Gospodynie z Moszczenicy i Bzia

Gospodynie z Ruptawy polecają w okresie wielkanocnym przede wszystkim ciasta drożdżowe, ciasta ucierane, kołocze śląskie, małe ciasteczka (ule, orzeszki, marcepanowe, z preparowanym ryżem). Panie z Moszczenicy oraz Ruptawy podzieliły się przepisami, które zawsze się udają i które wykorzystują w swojej kuchni.

Babka świąteczna

  • 6 jajek
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 2 szklanki cukru
  • 1 szklanka oleju
  • 1 szklanka wody
  • 2 łyżki ciemnego kakao
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • garść rodzynek lub fig

Przygotowanie:

Formę do pieczenia smarujemy tłuszczem i sypiemy bułką tartą. Mąkę pszenną najlepiej jest przesiać. Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę. Stopniowo dodajemy olej oraz wodę. Do mąki dodajemy dwie łyżeczki proszku do pieczenia i mieszamy z powstałą masą. Ciasto dzielimy na dwie części - do jednej dodajemy kakao i mieszamy. Do drugiej części ciasta dodajemy rodzynki i mieszamy całą masę. Do przygotowanej wcześniej formy wlewamy naprzemiennie ciemne i białe. Formę wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy w temperaturze 180 st. C przez 50 minut.

Wielkanocny sernik świąteczny

Kruche ciasto:

  • 30 dag mąki pszennej
  • 4 żółtka
  • 1 kostka margaryny
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Masa serowa:

  • 1 kg sera z wiaderka (najlepszy President)
  • 3/4 szklanki oleju
  • 4 żółtka
  • 1,5 szklanki cukru
  • 2 budynie śmietankowe lub waniliowe
  • 0,5 l mleka

Piana:

  • 8 białek
  • szklanka cukru
  • 10 dag wiórek kokosowych

Najpierw przygotowujemy kruche ciasto. Wszystkie składniki zagniatamy i chłodzimy przez pół godziny. Następnie miksujemy żółtka z cukrem do których dodajemy pozostałe składniki masy serowej. Na koniec dodajemy ser z wiaderka. Wylewamy przygotowaną masę na wcześniej zrobione kruche ciasto i wkładamy do piekarnika na godzinę. Przed pieczeniem ubijamy białka, dodajemy szklankę cukru i 10 dag kokosu. Całość mieszamy, a następnie kładziemy na ciasto i wkładamy do piekarnika. Pieczemy w temperaturze 180 st. C.

Zielone ciasto wielkanocne

biszkopt (blaszka 30 cm x 40 cm)

  • 5 jajek 
  • 100 g mąki pszennej tortowej
  • 70 g drobnego cukru
  • 10 g mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki oleju roślinnego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • blaszka 30 cm x 20 cm

zielona masa:

  • zielony sok Kubuś (z dodatkiem kiwi)
  • ciastka delicje
  • 2 saszetki budyniu śmietankowego lub waniliowego bez cukru
  • 2 łyżki drobnego cukru

śmietankowa pianka:

  • 0,5 l śmietany kremówki 30 %
  • łyżka cukru pudru
  • żelatyna

zielona galaretka:

  • 1 saszetka galaretki zielonej
  • 3/4 szklanki wrzątku

Należy zacząć od przygotowania biszkoptu — cukier ucieramy z jajkami, do ubitej masy dodajemy olej. W osobnej misce mieszamy przesianą mąkę pszenną i ziemniaczaną oraz odrobinę proszku do pieczenia. Następnie suche składniki mieszamy szpatułką z przygotowaną masą jajeczną. Przygotowaną w ten sposób masę wkładamy do nagrzanego do 175 stopni piekarnika. Pieczemy biszkopt z przez 25 minut (opcja góra-dół). Gdy biszkopt się piecze, możemy przystąpić do przygotowania zielonej masy. Zielony sok przelewamy do garnka oraz niewielką ilość do szklanki. Proszek budyniowy mieszamy z sokiem w szklance — tak, aby nie zostały żadne grudki. Po dokładnym wymieszaniu wlewamy sok z budyniem do garnka i zagotowujemy. Następnie tak przyrządzoną masę (nie studzimy jej) wylewamy na wcześniej upieczony biszkopt. Gdy masa trochę wystygnie, układamy na niej biszkopty. Kolejnym krokiem jest przyrządzenie śmietankowej warstwy (śmietanę możemy ubijać z odrobiną cukru pudru). Tak przyrządzoną piankę wylewamy na ciastka i ponownie umieszczamy w lodówce. Gdy ciasto się chłodzi, przygotowujemy galaretkę, którą następnie wylewamy na piankę i ponownie schładzamy w lodówce.

Świyncelnik

Przepis na świyncelnik pochodzi od jednej z gospodyń z Połomii. W Mszanie i Gogołowej jest on wykonywany od wielu pokoleń jako potrawa wielkanocna. Znajdziemy go w książce mieszkanki Jastrzębia-Zdroju Anny Lerch-Wójcik.

Składniki:

  • 1 kg mąki
  • 70 g drożdży
  • 0,5 l mleka
  • 3 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 jajka
  • 1 żółtko
  • 4 kawałki surowej kiełbasy
  • 4 kawałki białej kiełbasy
  • 0,5 kg wędzonki lub boczku
  • do posmarowania: 1 białko i 3 łyżki mleka.

Szklankę letniego mleka wlewamy do naczynia, następnie dodajemy pokruszone drożdże, cukier i pięć kopiastych łyżek mąki. Mieszamy, nakrywamy ścierką i odstawiamy na 15 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Resztę mąki wsypujemy do wielkiej miski i dodajemy łyżeczkę soli. Mleko i jajka mieszamy w osobnym naczyniu, później wlewamy do mąki. Do całości dodajemy gotowy zaczyn z drożdży. Ciasto wyrabiamy rękami, do uzyskania sprężystej konsystencji. Nakrywamy je ścierką i odstawiamy. Gdy wyrośnie, dzielimy je na dwie części. Jedną z nich wałkujemy na grubość ok. 1 cm. Układamy na niej białą kiełbasę, wędzonkę albo boczek (paski o szerokości 3 cm). Ciasto zwijamy jak roladę i przekładamy do wysmarowanej masłem formy. Świyncelnik można piec w dowolnej formie. Ciasto smarujemy po wierzchu białkiem zmieszanym z mlekiem. W ten sam sposób przygotowujemy drugą częścią ciasta. Pieczemy je w piekarniku najpierw przez 30 min. w temperaturze 200, później w temp. 180 st. przez kolejne 30 min.

Komentarze

Dodaj komentarz