SOCZYSTY STEK Z GRILLA
Składniki: mięso wołowe - najlepiej polędwica, antrykot lub rostbef (alternatywnie można wybrać polędwicę wieprzową), oliwa, sól, pieprz, rozmaryn.
Przygotowanie: Stek z grilla powinniśmy smażyć na dobrze rozgrzanym ruszcie, bez przykrycia. Gdy grill jeszcze się rozgrzewa, przygotuj mięso, krojąc je na odpowiednie kawałki. Każdy stek powinien mieć 2-3 cm grubości. Kawałek mięsa natrzyj dobrą oliwą, rozmarynem i oprósz solą. Gdy ruszt jest już mocno rozgrzany, zacznij grillować mięso. Jeśli chcesz otrzymać stek średnio wysmażony, grilluj go przez dwie i pół minuty z każdej strony. Stopień wysmażenia można uzyskać poprzez kontrolę temperatury mięsa, wbijając w nie termometr tak, aby znalazł się w samym jego środku. Przedział temperatur i stopnie wysmażenia:
48 ˚C – krwisty,
52-54 ˚C – średnio krwisty,
56-58 ˚C – średnio wysmażony,
60-62 ˚C – średnio mocno wysmażony,
65 ˚C – wysmażony.
Gdy stek spiecze się z obu stron, przełóż go w na talerz i oprósz pieprzem. Po chwili będzie gotowy.
INDYCZE WĄTRÓBKI W BOCZKU
Składniki: kilka wątróbek indyczych, plastry wędzonego boczku, rukola, kolorowy pieprz, 100 ml brandy.
Przygotowanie: Umyj i obierz wątróbki, które następnie zalej brandy. Wstaw na noc do lodówki. Następnego dnia wyjmij z marynaty wątróbki, osusz i oprósz świeżo zmielonym pieprzem. Następnie wątróbki owiń w plaster boczku. Każdą z osobna zawiń w folię aluminiową i piecz przez kilka minut na grillu. Po tym czasie odwiń z folii i dopiecz do uzyskania złotej barwy. Zdejmij z grilla i podawaj ze świeżą rukolą. Dla przełamania smaków, możesz również dodać pokrojone pomidory.
MIĘSNE SZASZŁYKI NA OSTRO
Składniki: 500 g mięsa mielonego wołowo-wieprzowego, natka pietruszki, cebula, oliwa z oliwek, jogurt naturalny, majonez, ser - najlepiej pleśniowy typu Gorgonzola, sok z cytryny, tymianek, słodka papryka, pieprz cayenne, sól, świeżo zmielony pieprz.
Przygotowanie: Mięso przełóż do miski, dodaj cebulę pokrojoną w drobną kostkę, posiekaną natkę pietruszki, przyprawy - w tym tylko szczyptę pieprzu cayenne oraz oliwę. Dobrze wymieszaj na jednolitą masę. Uformuj z niej nieduże wałeczki, które następnie nabij na drewniane patyczki. Ułóż je na rozgrzanym grillu i piecz przez około 10 minut, kilkukrotnie je obracając. W międzyczasie przygotuj serowy dip. Ser zetrzyj na tarce i przełóż do miseczki. Dodaj jogurt, majonez i sok z 1/4 cytryny. Dopraw do smaku i wymieszaj. Gdy szaszłyki będą już upieczone, zdejmij je z grilla i podawaj z dipem.
Komentarze