Rawpixel.com
Rawpixel.com

GRILLOWANY BAKŁAŻAN Z SOSEM CZOSNKOWYM

Składniki: duży bakłażan, 150 g jogurtu naturalnego, 2 ząbki czosnku, 1,5 łyżeczki białego octu winnego, 1 łyżeczka płynnego miodu, kolendra lub natka pietruszki, sól, pieprz, oliwa z oliwek.

Przygotowanie: Bakłażana umyj i pokrój na pół lub jeśli jest większy - na trzy równe części. Obsusz go na ręczniku papierowym, skrop oliwą i oprósz solą. Tak przygotowanego bakłażana umieść na grillu na około 20 minut. W międzyczasie przygotuj sos. Do tego użyj jogurtu naturalnego, czosnku, białego octu winnego i miodu. Wszystkie składniki zblenduj i odstaw na kilka minut. Gdy bakłażan będzie już miękki, zdejmij go z grilla i polej wcześniej przygotowanym sosem, dopraw pieprzem i posyp kolendrą lub natką pietruszki.

Zdjęcie: rawpixel.com

WEGETARIAŃSKIE SZASZŁYKI

Składniki: opakowanie tofu, 2 czerwone papryki, 1 cukinia, kilka pomidorów koktajlowych, pieczarki, kilka łyżek oliwy z oliwek, 2 łyżki ostrej musztardy, 1 łyżka sosu sojowego, ząbek czosnku, sól, pieprz, tymianek, rozmaryn.

Przygotowanie: W pierwszej kolejności przygotuj sos. Zblenduj ze sobą oliwę z oliwek, musztardę, sos sojowy, czosnek oraz tymianek. Pokrój na równe kostki tofu i zamocz je w sosie. Odstaw na chwilę na bok (lepszy efekt uzyskasz, jeśli sos przygotujesz dzień wcześniej). Umyj warzywa, a następnie wraz z tofu nabijaj je na przemian na patyczki do szaszłyków. Posyp solą, pieprzem i rozmarynem. Grilluj z każdej strony do czasu, aż warzywa będą miękkie i lekko przypalone. Pozostałą marynatą polej gotowe szaszłyki.

POMIDORY Z GRILLA Z SEREM

Składniki: 4 dorodne pomidory, 100 g chudego białego sera lub mozzarelli, garść orzeszków pinii, 2 łyżki posiekanych świeżych ziół, oliwa z oliwek, sól i pieprz.

Przygotowanie: Pomidory umyj, osusz i pokrój w plastry średniej grubości. Orzeszki pinii upraż na rozgrzanej, suchej patelni lub przy użyciu folii aluminiowej bezpośrednio na grillu. W międzyczasie przygotuj sos. Ten powstanie z połączenia oliwy, świeżych ziół i przypraw. Na kawałku folii aluminiowej układaj na przemian plastry pomidorów i plastry sera, które następnie polej przygotowanym sosem i posyp orzeszkami pinii. Piecz na rozgrzanym grillu kilkanaście minut.

Zdjęcie: rawpixel.com

Komentarze

Dodaj komentarz