Materiał partnera
Materiał partnera

Czym jest maceracja?

Maceracja to proces wydobywania ze skórki i pestek winogron tanin, antocyjanów oraz pozostałych składników odpowiadających za smak, barwę i zapach wina. Co więcej, maceracja wydłuża trwałość wina.  

Czy wszystkie gatunki wina poddaje się maceracji?

Maceracja jest charakterystyczna dla win czerwonych. Przeprowadza się ją również w przypadku wina różowego, ale trwa ona krócej. 

Natomiast jasne winogrona zawierają bardzo małą ilość tanin, a zatem maceracja nie jest konieczna. Wyjątkiem jest macerowanie na zimno białych winogron, aby wyprodukować wino pomarańczowe. 

Jak wygląda proces maceracji?

Maceracja to jeden z pierwszych etapów obróbki winogron na drodze do powstawania wina. Zaczyna się ona, zanim jeszcze wino poddane jest fermentacji. Czas trwania tego procesu uzależniony jest od zamierzeń producenta wina. Dłuższa maceracja daje intensywniejszy bukiet wina, ale może skutkować pojawieniem się cierpkości. Na przebieg tej chemicznej reakcji wpływa również temperatura. Im jest wyższa, tym intensywniej sok wchłania właściwości skórek i pestek owoców.  

Co ciekawe, to właśnie maceracji wina, a nie wyciskaniu soku służyło w przeszłości deptanie gron w dużych drewnianych baliach. Ugniatanie winogron bosymi stopami miało zapobiec ich wypływaniu na powierzchnię, spowodowanym ulatniającym się pod wpływem fermentacji dwutlenkiem węgla. Obecnie takie praktyki przetrwały głównie już tylko jako turystyczna atrakcja na festiwalach winobrania. 

Co wyróżnia macerację węglową?

Szczególna metoda maceracji jest konieczna do powstania Beaujolais. Określana jako maceracja węglowa polega ona na uniemożliwieniu fermentacji drożdży winnych. W tym celu całe kiście, wraz z łodygą, zamyka się w szczelnych zbiornikach. W takich warunkach natężenie dwutlenku węgla jest bardzo wysokie, co znacznie przyśpiesza cały proces. Już po półtora miesiąca od zbiorów, wino jest gotowe do spożycia. Krótsza maceracja zapewnia temu trunkowi rześki smak i brak cierpkości. 

Niecierpliwi miłośnicy czerwonego wina każdego roku hucznie obchodzą premierę Beaujolais Nouveau. Święto przypada w listopadzie i obwieszczane jest fajerwerkami. Jedyną wadą tego owocowego wina jest to, że nie można zbyt długo czekać z jego otwarciem. Na szczęście, jego soczysta owocowość sprawia, że z przyjemnością bezzwłocznie uraczysz się jego kieliszkiem!  

Jeśli i Ty lubisz wina francuskie koniecznie odwiedź sklep wybieramwino.pl

Wśród win stworzonych za pomocą maceracji węglowej warto zwrócić uwagę na MOMMESSIN Beaujolais Nouveau 2021. Ręcznie wybierane gałązki szczepu Gamay maceruje się od 4 do 10 dni. W rezultacie powstaje orzeźwiające czerwone wino o wyrazistych nutach czerwonych owoców. Krągłe, z leciutką kwasowością wino to wymarzona propozycja na piknik w słoneczne dni.  

Więcej doskonałych czerwonych win znajdziesz na Wybieramwino.pl.

Komentarze

Dodaj komentarz