Pixabay/zdjęcie ilustracyjne
Pixabay/zdjęcie ilustracyjne

Przede wszystkim wspomagajmy organizm odpowiednią dietą. Najważniejsze są owoce i warzywa, które zawierają antyoksydanty. Są to naturalne substancje chroniące nasz organizm przed nowotworami, starzeniem czy drobnoustrojami, które atakują nasz układ odpornościowy.

Zadbajmy przede wszystkim o żywność, która zawiera następujące witaminy:

  • A: nabiał, masło, żółte owoce, żółtka jaj, zielone oraz żółte warzywa, oraz tłuste ryby morskie,
  • E: marchew, dynia, morela, papryka czerwona, natka pietruszki, sałata, bataty oraz szczaw. Produkty roślinne: olej słonecznikowy, oliwa z oliwek, orzechy laskowe, orzechy włoskie, pistacje oraz rośliny strączkowe i kiełki pszenicy, 
  • C: owoce cytrusowe: pomarańcza, kiwi, cytryna, grejpfrut, brukselka, kalafior, papryka czy brokuły.

Dbajmy też o odpowiednie nawodnienie organizmu, które wpływa na cały układ odpornościowy. Nie zapominajmy o aktywności fizycznej, dzięki temu hartujemy swój organizm.

źródło: ofeminin.pl.

Komentarze

Dodaj komentarz