Piekarnia Fojcik rozpoczęła swoją działalność w Radoszowach, gdzie funkcjonowała od 1973 do 1987 roku. Następnie siedziba piekarni Fojcik pojawiła się w Rybniku przy ul. Sobieskiego 32 , a sprzedaż od ul. Łony – od lat jest tam wypiekany tradycyjny chleb oraz bułki, a także liczne wypieki świąteczne. Początki działalności były bardzo trudne, ze względu na panujące wtedy problemy z zaopatrzeniem. Stan wojenny również wpłynął na działanie piekarni Fojcik – wystąpiły utrudnienia związane z dostarczaniem potrzebnych artykułów – wymagane były wtedy przepustki, które często uniemożliwiały pracę w godzinach nocnych – jednak i to nie utrudniło piekarni dalszego funkcjonowania. Kilka lat później kolejna piekarnia powstała w Zamysłowie przy ul. Wodzisławskiej 103b, którą prowadzi syn założycieli Rafał Fojcik. Można tam kupić różnego rodzaju pieczywo, ciasta, kołoczyki, pączki, ciasteczka czy bezy.
Z okazji zbliżających się świąt Bożego Narodzenia piekarnia oferuje piernik do przygotowania moczki czy ciasteczka korzenne. Jest również możliwość zmielenia maku. Ponadto od niedawna w ofercie znajduje się swojski żurek i przygotowywana jest także sprzedaż swojskich kanapek. Piekarnia Fojcik to firma rodzinna w której pracują kolejne pokolenia założycieli i dbają o przekazywanie receptur oraz o rodzinną atmosferę w każdym nowym punkcie. Kolejny punkt sprzedaży piekarni Fojcik zostanie niebawem otwarta przy ul. Kominka 49 w Rybniku.
Z okazji zbliżających się Świąt Bożego Narodzenia wszystkim naszym obecnym i przyszłym Klientom życzymy wesołych, spokojnych świąt i szczęśliwego Nowego Roku!
Komentarze