Materiał nadesłany
Materiał nadesłany

Jednym z głównych punktów programu jest emocjonująca Bitwa Smaków, podczas której uczestnicy będą mogli podziwiać prawdziwe kulinarne pojedynki. Najciekawsze efekty tych kulinarnych zmagań będą oceniane przez zgromadzoną publiczność, której przywilejem będzie skosztować tych potraw.

Znaczącym aspektem Festiwalu jest promocja regionalnej kuchni śląskiej. Restauracje zrzeszone w Szlaku Kulinarnym "Śląskie Smaki", laureaci Certyfikatu Polskiej Organizacji Turystycznej oraz Komisji Europejskiej w konkursie EDEN 2015, będą serwować swoje specjały. Oczekujcie dan z lokalnych produktów, które podkreślą unikalny charakter regionu.

Festiwal "Śląskie Smaki" to nie tylko prezentacja tradycyjnej, smacznej i urozmaiconej kuchni śląskiej. To także promocja zdrowych nawyków żywieniowych, z naciskiem na gotowanie z produktów nieprzetworzonych. Uczestnicy będą mieli okazję doświadczyć, jak smaczne i satysfakcjonujące może być gotowanie z naturalnych składników.

Program Festiwalu „Śląskie Smaki” – niedziela, 4.06.2023 r. - Park Zdrojowy w Jastrzębiu-Zdroju:

13:00-13:15 - otwarcie Festiwalu Śląskie Smaki i rozpoczęcie konkursu kulinarnego

13:30-14:30 – Zespół ROSZAK SHOW - koncert 

15:00-16:00 – Zespół Bartnicki - koncert 

16:00-17:00 – Kinga Paruzel - pokaz kulinarny kuchni wegańskiej 

17:00-18:00 - rozstrzygnięcie konkursu kulinarnego oraz Rekordu Polski na największy szałot

18:00-19:00 - Bitwa Smaków - pokaz kulinarny Remigiusza Rączki i Adama Borowicza 

19:00-20:00 - Zespół Pieśni i Tańca „Śląsk” im. Stanisława Hadyny – koncert galowy z orkiestrą 

*******************************

Ponadto:

  • 13:00-18:00    zwiedzanie Parku Zdrojowego z przewodnikiem – zbiórka przy Domu Zdrojowym o każdej pełnej godzinie

  • 13:00-16:00    konkurs kulinarny Śląskie Smaki

  • 13:00-20:00    sprzedaż produktów gastronomicznych i regionalnych

  • 13:00-19:00    animacje dla dzieci (gry i zabawy)

  • 13:00-18:00    Śląska Strefa Grilla

  • 14:30-17:00    bicie Rekordu Polski na największy szałot

Komentarze

Dodaj komentarz