Laureaci IX Ogólnopolskiego Turnieju Przetwórstwa Mięsa w Poznaniu
Laureaci IX Ogólnopolskiego Turnieju Przetwórstwa Mięsa w Poznaniu

Rafał Salamon z Zespołu Szkół Ponadgimnazjalnych w Pszowie zdobył I miejsce w Ogólnopolskim Turnieju Przetwórstwa Mięsa, który odbył się 19 i 20 kwietnia w Poznaniu. Z 24 uczestników z całej Polski zakwalifikowanych do finału aż trzech reprezentowało pszowską szkołę. Oprócz Rafała do Poznania pojechali jeszcze Krzysztof Sobik, który zajął 7. miejsce i Dariusz Jerc – 11. lokata. Wszyscy są uczniami trzeciej klasy szkoły zawodowej i praktykują w zakładach mięsnych w naszym regionie.
– Tutaj zdobywamy umiejętności praktyczne. Przez to, iż są to niewielkie firmy, możemy pracować na każdym stanowisku, przejść wszystkie etapy produkcji mięsa i wędlin – mówi Rafał Salamon. – W dużych firmach nieraz przez trzy lata nauki zawodu stoi się przy jednym stanowisku i jak się skończy praktykę, nic innego się nie umie, a my chcieliśmy się nauczyć wszystkiego od A do Z – dodaje Darek Jerc.
Dlatego chłopcy nie mieli problemów z praktyczną częścią konkursu w Poznaniu. Ich zadaniem było wyprodukować wędlinę, bezbłędnie rozpoznać mięso, wyroby, podroby, dodatki i przyprawy oraz stworzyć własną kompozycję wędlin na paterze. – To było najtrudniejsze zadanie, bo my jesteśmy od roboty, a to zazwyczaj dziewczyny ze sklepów zajmują się takim przystrajaniem, dekorowaniem i układaniem. Nigdy tego wcześniej nie robiliśmy – przyznają zgodnie.
Chłopcy są bardzo zadowoleni, że wzięli udział w konkursie, dzięki temu wszyscy są zwolnieni z egzaminu praktycznego na koniec szkoły, a Rafał dodatkowo jeszcze z egzaminu czeladniczego. – To dla szkoły duży sukces i duma, zwłaszcza że po raz pierwszy braliśmy udział w tym konkursie i od razu mamy pierwsze miejsce. Mam nadzieję, że to zachęci uczniów z młodszych klas do podnoszenia kwalifikacji – mówi Mirela Chodyko z ZSP w Pszowie.
Uczniów do konkursu przygotował Krzysztof Zielonka.

1

Komentarze

  • z Wiednia mhhhhmmmmm 12 maja 2007 14:41To moze by troche przyslali troszke swoich wyrobow do Wiednia:). Te 'krowie cycki' mi nie za bardzo smakuja :( A poza tym gratuluje

Dodaj komentarz