Fani dobrej muzyki pokochali festiwal
Fani dobrej muzyki pokochali festiwal "Around the rock". Najbliższe edycje będą jeszcze lepsze! / Martyna Strzelczyk

W Miejskim Ośrodku Kultury w Czerwionce-Leszczynach trwają przygotowania do festiwalu "Around the rock". Zanim jednak publiczność zobaczy na scenie gwiazdy muzyki rockowej, organizatorzy proponują rozgrzewkę i zapraszają do udziału w konkursach.
Do końca marca MOK przyjmuje zgłoszenia zespołów, które chciałyby wziąć udział w części konkursowej festiwalu. Jedenastu finalistów konkursu wyłoni jury w składzie: Zbigniew Hołdys, Tomasz Kasprzyk i Aleksander Biela. – Chcemy także oddać głos internautom – deklaruje Grzegorz Wolny, dyrektor artystyczny festiwalu. Od 1 do 20 kwietnia na stronie internetowej www.atrfestival.pl potrwać głosowanie, a jego zwycięzca dołączy do wybrańców jury i zagra na festiwalu.
Warunkiem uczestnictwa w konkursie jest nadesłanie na adres MOK-u krótkiego materiału demo wraz z opisem. Na zwycięzców konkursu czekają nagrody: Grand Prix – 8000 zł, I miejsce – nagranie teledysku i II miejsce – 50 godzin w studiu nagrań.
Jest jeszcze rywalizacja fotograficzna. Do 15 kwietnia na adres festival.atr@gmail.com można nadsyłać prace do konkursu „Najlepsze zdjęcie koncertowe”. Dla laureatów przewidziano atrakcyjne nagrody finansowe. Z nadesłanych zdjęć powstanie wystawa, którą będzie można oglądać podczas "Around the rock", zdjęcia trafią także na strony specjalnego wydawnictwa dedykowanego czerwioneckiemu festiwalowi.
Dziewiąta jego edycja odbędzie się 25 czerwca. Będzie wyjątkowa. Bo organizatorzy otrzymali blisko 600 tys. zł dotacji unijnej dwie najbliższe edycje ATR. – Mamy środki na dużą kampanię reklamową. Pracujemy też nad szeregiem materiałów promocyjnych. Będą koszulki, naklejki, chusty a nawet festiwalowe torby ekologiczne – mówi Aleksander Biela, jeden z organizatorów, muzyk zespołu Underground.
Festiwal ma promować śląską kulturę, na scenie wystąpią więc przede wszystkim zespoły z naszego województwa, m.in. Dżem, Akurat, Koniec Świata czy Popiół.
Nie zabraknie także regionalnych niespodzianek w postaci śląskiej kuchni, obyczajów i tradycji.

Komentarze

Dodaj komentarz