20031605
20031605


ześć kół gospodyń wiejskich prześcigało się w serwowaniu tradycyjnych potraw śląskich. Panie z Pawłowic, Książenic, Stanowic, Bełku, Przegędzy i Szczejkowic prześcigały się nie tylko w przygotowywaniu smacznych potraw, ale również w pomysłach ich prezentacji.Jurorzy oceniali zarówno sposób ich przygotowania, podania, jak i zgodność wystroju stołu z kulturą „małych ojczyzn”, jak też walory smakowe serwowanych dań.Na świątecznie udekorowanych stołach oprócz tradycyjnych potraw nie zabrakło też kotletów, pasztetów oraz wielu innych rozmaitości, które w błyskawicznym tempie znikały ze stołów. Słowem wszystko było „tuste, masne i smaczne”. Ponieważ każda z przygotowanych przekąsek i dań były inne, ale tak samo smaczne, wynik konkursu był jednogłośny – przyznano sześć równorzędnych pierwszych miejsc.

Komentarze

Dodaj komentarz