Michalina Dziwoki z Godowa zdobyła wraz ze swoim domem przyjęć aż dwie nagrody / Iza Salamon
Michalina Dziwoki z Godowa zdobyła wraz ze swoim domem przyjęć aż dwie nagrody / Iza Salamon
Wędzone żeberka z zasmażaną kapustą i pieczonymi kluskami były jednym z hitów kulinarnego konkursu Kalejdoskop Śląskich Smaków obszaru Morawskich Wrót. Pierwsza edycja tego konkursu pod nazwą Zimowe Smaki odbyła się wraz z V Jarmarkiem Czyżowickim.
Stoły uginały się od świątecznych potraw, bibelotów oraz ozdób. Wiejski Dom Kultury w Czyżowicach pękał w szwach. Na świątecznym jarmarku swoje prace wystawiło kilkunastu rękodzielników, z kolei w konkursie wzięło udział dziesięciu wystawców w dwóch kategoriach restauratorów oraz amatorów. Można było nie tylko posmakować wspaniałych, świątecznych potraw z kuchni śląskiej i czeskiej, ale także kupić upominek pod choinkę i zobaczyć występy dzieci ze szkoły podstawowej i gimnazjum, a także zespołów ludowych.
Uczestnicy konkursu kulinarnego mieli za zadanie przygotować zupę, drugie danie oraz ciasta i ciasteczka. – Nasze stowarzyszenie postawiło sobie za cel odtworzenie starych przepisów. Chcemy zmobilizować ludzi, aby poszukali, jakie były kiedyś tradycyjne potrawy, które się kiedyś jadało. Czasami jest to proste i znane jedzenie, które wydaje się wręcz nieciekawe, jednak dla tych, którzy przyjeżdżają jest wyjątkowe i jedyne w w swoim rodzaju – powiedziała nam Lucyna Gajda, kierownik biura Lokalnej Grupy Działania Morawskie Wrota z siedzibą w Gorzycach.
Konkurs Kalejdoskop Śląskich Smaków będzie się odbywał cyklicznie. – Mamy nadzieję, że zbierzemy ciekawe przepisy i na zakończenie wydamy ciekawą publikację – dodała Lucyna Gajda.
W kategorii zup zwyciężyły gospodynie z Bluszczowa, które przygotowały kwaśnicę. Z kolei najlepsze danie główne zaprezentowały gospodynie z KGW Turza. Była to rolada śląska, modro kapusta i kluski. „Sąsiadki z Turzy” upiekły najlepsze kreple (pączki). W kategorii profesjonalistów aż dwie nagrody otrzymał dom przyjęć „U Dziwokich z Godowa – za grochówkę z grzankami oraz wędzone żeberka z kapustą kiszoną zasmażaną i pieczonymi kluskami. Najlepszy deser, zdaniem jurorów, przygotowała restauracja Rex. Były to świąteczne makówki. Specjalne wyróżnienie otrzymała OSŽ Maryška z czeskiego Bohumina za zupę beskidzka fazolačka. W marcu odbędzie się kolejna edycja konkursu Wiosenne Inspiracje, a w sierpniu - Dobrodziejstwo Lata. Przepisów z pewnością nie zabraknie.

Komentarze

Dodaj komentarz