Najlepszy śląski sernik


Uroczystość wręczenia statuetek nagrodzonym producentom i właścicielom zakładów gastronomicznych odbyła się 13 lutego w sali marmurowej Śląskiego Urzędu Wojewódzkiego. Uświetnił ją występ zespołu Dąbrowiacy z Politechniki Śląskiej.– To wasz sukces, to sukces śląskich producentów żywności. Trzymajcie tak dalej, a ja będę was wspomagał – mówił wojewoda Lechosław Jarzębski, gratulując laureatom wyróżnienia sukcesu.Emilia Kristof pochodzi z rodu boguszowickich piekarzy, w którym od XVII stulecia z rodziców na dzieci przenosi się handlowy zmysł i to coś, co dziś zwykliśmy nazywać żyłką do interesów. Warsztat piekarniczy, położony obok kościoła w Boguszowicach, powstał w 1936 roku, w 1952 roku rodzice pani Emilii wybudowali dom z piekarnią na boguszowickim Nowym Osiedlu. Dziś firma pani Emilii składa się z trzech zakładów produkcyjnych w Boguszowicach i Żorach, 30 sklepów rozsianych od Cieszyna po Racibórz. Pani Emilia wykształciła ponad 50 uczniów, większość z nich jest związana nadal z jej firmą. – Jestem bardzo dumna z tego wyróżnienia – powiedziała „Nowinom” Emilia Kristof.Pierwsza edycja konkursu odbyła się w 1997 roku. Do tej pory w konkursie wzięło udział 118 śląskich producentów, zgłaszając ponad 240 wyrobów, 89 z nich otrzymało Śląski Znak Jakości. Laureaci mają prawo umieszczać logo Śląskiego Znaku Jakości na opakowaniach swych wyrobów oraz w kartach menu

Komentarze

Dodaj komentarz