13 lipca zainaugurowano budowę nowej inwestycji firmy Solpak, wytrawnego gracza na krajowym rynku producentów żywności i dodatków do żywności. Firma, znana z produkcji bułki tartej, panierów i systemów panierujących, umacnia swoją pozycję poprzez rozbudowę infrastruktury produkcyjnej.
Nowy zakład powstaje na działce o powierzchni ponad 10 tys. m2 przy ul. Tartacznej, gdzie zaplanowano budowę hali produkcyjno-magazynowej oraz budynku biurowego. Pierwszy etap prac zakończy się w lutym 2024, a drugi - w lipcu tego samego roku.

Inwestycja stwarza nowe możliwości zatrudnienia. W nowym zakładzie Solpak planuje zatrudnić 20 osób na różnych stanowiskach - od operatorów maszyn i linii produkcyjnej, przez pracowników magazynu, aż po specjalistów ds. utrzymania ruchu, logistyki, zakupów, kontroli jakości, technologii, marketingu i działu handlowego.
Obecnie firma prowadzi rekrutację, oferując przyszłym pracownikom możliwość doszkalania i rozpoczęcia pracy w obecnej siedzibie. W uroczystości związanej z rozpoczęciem inwestycji, symbolizowanej przez „wkopanie pierwszej łopaty”, uczestniczyli m.in. Burmistrz Paweł Macha, Przewodniczący Rady Miejskiej Gerard Depta, radny Maciej Kriwieniok oraz przedstawiciele wykonawców, koordynatorów, partnerów i firmy Solpak.
Komentarze