Nauczyciele - Krzysztof Zielonka i Judyta Lamża oraz młodzi kucharze - Natalia Szypuła i Błażej Kubica   / archiwum
Nauczyciele - Krzysztof Zielonka i Judyta Lamża oraz młodzi kucharze - Natalia Szypuła i Błażej Kubica / archiwum

Wczoraj, 29 marca, w Zespole Szkół Ekonomicznych w Dąbrowie Górniczej, odbyła się trzecia edycja wojewódzkiego konkursu kulinarnego dla szkół ponadgimnazjalnych o profilu gastronomicznym. W zmaganiach pod nazwą "Młodzi gotują 2011" uczestniczyło 26 uczniów z Tychów, Katowic, Dąbrowy Górniczej, Rydułtów, Jastrzębia Zdroju, Cieszyna, Wisły, Piekar Śląskich, Gliwic, Bytomia, Siemianowic Śląskich, Rybnika i Wodzisławia.

Konkurs składał się z testu z wiedzy gastronomicznej oraz zasad żywienia i części praktycznej wykonywanej w zespołach dwuosobowych, a także wypowiedzi ustnej przed szefami kuchni. Tematem tej edycji zmagań kulinarnych były gołąbki z sosem w dowolnej aranżacji.
Wodzisławski Zespół Szkół Ekonomicznych reprezentowali Natalia Szypuła z klasy I TG i Błażej Kubica z klasy II B ZSZ pod kierunkiem nauczycieli przedmiotów gastronomicznych - Judyty Lamży oraz Krzysztofa Zielonki.

Młodzi adepci sztuki kulinarnej popisali się mistrzowskim debiutem zdobywając drugie miejsce, puchar dla szkoły i nagrody dla siebie. Jury wysoko oceniło ich kunszt kulinarny, rewelacyjną współpracę zespołu młodych kucharzy oraz niecodzienną interpretację tematu, czyli gołąbków w sosie. Natalia i Błażej podali faszerowane brukselki jako "Mini gołąbki z kaszą jaglaną i nutą ryby maślanej w duecie sosów serowego i pomidorowego".

Komentarze

Dodaj komentarz