20031708
20031708


Przyszli kucharze i kelnerzy rywalizowali w dwóch konkurencjach: na najlepsze świąteczne nakrycie stołu i na najlepszą świąteczną potrawę. W obu zwyciężyli uczniowie zza południowej granicy. Za najładniej nakryty stół uznano ten przygotowany przez Dawida Ciesarika, ucznia trzeciej klasy szkoły zawodowej dla kucharzy w Bohuminie. Młody Czech nie tylko przygotował świąteczną dekorację, ale też opracował wielkanocne menu. Włączył do niego danie o tajemniczo brzmiącej nazwie: jarni polewka z koprivovym svitkem, co po rozszyfrowaniu okazało się być wiosenną zupą z gotowanym omletem z siekanymi młodymi pokrzywami. Największe zainteresowanie wzbudziły jednak druciane koszulki, w które początkujący kucharz z Bohumina ubrał zdobiące stół kraszanki.Drugie miejsce zajął duet rybnickiego ekonomika: Monika Kluger - Monika Kąsek, zaś trzecie - Oveta Psenicowa z Ostrawy.W konkurencji kulinarnej największe uznanie wzbudziły potrawy przygotowane przez ucznia Zespołu Szkół Hotelarsko-Gastronomicznych z Ostrawy Bohumila Strozera. Już od samych nazw można było popaść w nadwagę: deser szynkowy z sosem pikantnym, rosół z niespodziankami z ciasta makaronowego, rolada z piersi kurczaka ze szpinakiem i jajami przepiórczymi, wreszcie bajka twarogowa z sosem truskawkowym. Drugą nagrodę jurorzy przyznali Marcie Brudek z rybnickiego zespołu szkół, która przyrządziła m.in. koreczki fantazyjne z jaj i wielkanocny tort wytrawny. Za trzeciego kucharza konkursu uznano Radima Pietrasza z Bohumina.Przyglądający się konkursowi widzowie najbardziej wyczekiwali zakończenia prac komisji konkursowej, wtedy dopiero mogła się rozpocząć pozakonkursowa degustacja.

Komentarze

Dodaj komentarz