Naleśniki z nadzieniem sernikowym.
Składniki na naleśniki:
- Jaja L 2szt.,
- Mąka orkiszowa 1 szklanka,
- Mleko 1,5% 1 szklanka,
- Woda gazowana 3/4 szklanki,
- Oliwa z oliwek 40ml.
Składniki na nadzienie sernikowe:
- Serek waniliowy 1 szt.,
- Serek bieluch 1 szt.,
- Twaróg chudy 250g,
- Erytrytol 20g,
- Mleko 1,5% 100ml.
Sposób przygotowania naleśników: Wszystkie składniki dokładnie ze sobą mieszamy, aby nie było grudek. Naleśniki smażymy na suchej patelni około 30 sekund na każdej stronie.
Sposób przygotowania nadzienia: Wszystkie składniki ze sobą blendujemy, aby powstała gładka masa sernikowa. Na gotowego naleśnika przekładamy masę sernikową, sos karmelowy 0 kcal oraz truskawki.
Letni koktajl truskawkowy.
Składniki:
- Truskawki 500g,
- Mleko 1,5% 400 ml,
- Jogurt naturalny 150g,
- Erytrytol 2 łyżki,
- Lód 4 kostki.
Sposób przygotowania: Truskawki myjemy, pozbywamy się szypułek i listków. Wszystkie składniki wkładamy do blendera i blendujemy około minuty. Po chwili mamy gotowy pyszny i zdrowy koktajl!
FIT truskawkowa trylogia.
Składniki na biszkopt:
- Jaja L 6 szt.,
- Erytrytol 3 łyżki,
- Oliwa z oliwek 1 łyżka,
- Mąka tortowa orkiszowa 6 łyżek.
Składniki na masę budyniową:
- Budyń waniliowy w proszku bez cukru 2 szt.,
- Mleko 1,5% 1l.
Składniki na warstwę czerwoną:
- Galaretka truskawkowa 2 szt.,
- Woda 0,5l,
- Truskawki 12 sztuk,
- Dodatkowo: herbata truskawkowa słodzona erytrytolem.
Sposób przygotowania biszkoptu: Jaja wyjmujemy z lodówki około dwie godziny przed przygotowaniem biszkoptu lub ocieplamy je w gorącej wodzie. Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy je na wysokich obrotach, dodajemy słodzik. Gdy, białka utworzą gęstą, białą pianę, dodajemy żółtka oraz oliwę. Wyłączamy mikser, dodajemy mąkę i szpatułką delikatnie mieszamy aż do uzyskania pożądanej konsystencji. Tortownicę o średnicy 26cm wykładamy papierem do pieczenia i przelewamy masę biszkoptową, powierzchnie wyrównujemy szpatułką. Do piekarnika nagrzanego do 180 stopni wkładamy biszkopt na około 20 minut lub pieczemy do suchego patyczka.
Sposób przygotowania masy budyniowej: Budynie waniliowe przygotowujemy według instrukcji zawartej na opakowaniu. Gotowy budyń chłodzimy w lodówce parę minut.
Sposób przygotowania warstwy czerwonej: Galaretki truskawkowe wsypujemy do wrzącej wody i porządnie mieszamy tak długo aż do pozbycia się grudek. Gotową galaretkę chłodzimy w lodówce do przestudzenia i lekkiego zgęstnienia.
Sposób przygotowania ciasta: Ostudzony biszkopt nasączamy herbatą truskawkową (może być dowolny smak) słodzoną erytrytolem. Wylewamy chłodny, ale lejący się budyń, wkładamy do lodówki na godzinę. Na warstwę budyniową wykładamy umyte i pokrojone na pół truskawki a następnie wylewamy gęstą, ale nie ściętą galaretkę truskawkową.
Komentarze