Foto: Dominika Kuźnik.
Foto: Dominika Kuźnik.

Naleśniki z nadzieniem sernikowym.

Składniki na naleśniki:

  • Jaja L 2szt.,
  • Mąka orkiszowa 1 szklanka,
  • Mleko 1,5% 1 szklanka,
  • Woda gazowana 3/4 szklanki,
  • Oliwa z oliwek 40ml. 

Składniki na nadzienie sernikowe:

  • Serek waniliowy 1 szt.,
  • Serek bieluch 1 szt.,
  • Twaróg chudy 250g,
  • Erytrytol 20g,
  • Mleko 1,5% 100ml.

Sposób przygotowania naleśników: Wszystkie składniki dokładnie ze sobą mieszamy, aby nie było grudek. Naleśniki smażymy na suchej patelni około 30 sekund na każdej stronie.

Sposób przygotowania nadzienia: Wszystkie składniki ze sobą blendujemy, aby powstała gładka masa sernikowa. Na gotowego naleśnika przekładamy masę sernikową, sos karmelowy 0 kcal oraz truskawki.

Letni koktajl truskawkowy.

Składniki:

  • Truskawki 500g,
  • Mleko 1,5% 400 ml,
  • Jogurt naturalny 150g,
  • Erytrytol 2 łyżki,
  • Lód 4 kostki. 

Sposób przygotowania: Truskawki myjemy, pozbywamy się szypułek i listków. Wszystkie składniki wkładamy do blendera i blendujemy około minuty. Po chwili mamy gotowy pyszny i zdrowy koktajl!

 

FIT truskawkowa trylogia.

Składniki na biszkopt:

  • Jaja L 6 szt.,
  • Erytrytol 3 łyżki,
  • Oliwa z oliwek 1 łyżka,
  • Mąka tortowa orkiszowa 6 łyżek. 

Składniki na masę budyniową:

  • Budyń waniliowy w proszku bez cukru 2 szt.,
  • Mleko 1,5% 1l. 

Składniki na warstwę czerwoną:

  • Galaretka truskawkowa 2 szt.,
  • Woda 0,5l,
  • Truskawki 12 sztuk,
  • Dodatkowo: herbata truskawkowa słodzona erytrytolem. 

Sposób przygotowania biszkoptu: Jaja wyjmujemy z lodówki około dwie godziny przed przygotowaniem biszkoptu lub ocieplamy je w gorącej wodzie. Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy je na wysokich obrotach, dodajemy słodzik. Gdy, białka utworzą gęstą, białą pianę, dodajemy żółtka oraz oliwę. Wyłączamy mikser, dodajemy mąkę i szpatułką delikatnie mieszamy aż do uzyskania pożądanej konsystencji. Tortownicę o średnicy 26cm wykładamy papierem do pieczenia i przelewamy masę biszkoptową, powierzchnie wyrównujemy szpatułką. Do piekarnika nagrzanego do 180 stopni wkładamy biszkopt na około 20 minut lub pieczemy do suchego patyczka.

Sposób przygotowania masy budyniowej: Budynie waniliowe przygotowujemy według instrukcji zawartej na opakowaniu. Gotowy budyń chłodzimy w lodówce parę minut.

Sposób przygotowania warstwy czerwonej: Galaretki truskawkowe wsypujemy do wrzącej wody i porządnie mieszamy tak długo aż do pozbycia się grudek. Gotową galaretkę chłodzimy w lodówce do przestudzenia i lekkiego zgęstnienia.

Sposób przygotowania ciasta: Ostudzony biszkopt nasączamy herbatą truskawkową (może być dowolny smak) słodzoną erytrytolem. Wylewamy chłodny, ale lejący się budyń, wkładamy do lodówki na godzinę. Na warstwę budyniową wykładamy umyte i pokrojone na pół truskawki a następnie wylewamy gęstą, ale nie ściętą galaretkę truskawkową.   

Komentarze

Dodaj komentarz