Jastrzębski Węgiel
Jastrzębski Węgiel

W środę o godzinie 18:00 odbędzie się rewanżowe starcie ćwierćfinału Ligi Mistrzów, które zapowiada się niezwykle emocjonująco. Jastrzębski Węgiel, by zapewnić sobie awans do półfinału rozgrywek, musi wygrać mecz z Gas Sales Daiko Piacenza 3:0 lub 3:1, a w przypadku tie-breaka, konieczne będzie zwycięstwo również w tzw. złotym secie. Dla Pomarańczowych każda porażka będzie oznaczała eliminację z dalszej rywalizacji.

W poprzednim spotkaniu, które odbyło się w Piacenzie, gospodarze zwyciężyli 3:2. Rafał Szymura, przyjmujący Jastrzębskiego Węgla, komentując mecz, podkreślił: "Najważniejsze, że po naszej słabszej grze we Włoszech, w sobotę wróciliśmy do naszej zwycięskiej passy. Wiemy, co musimy poprawić i jak mamy zagrać. Na pewno to nie będzie łatwy mecz, ale postaramy się i zrobimy wszystko, żeby dalej awansować."

Podobnego zdania jest kapitan zespołu, Benjamin Toniutti, który podkreślił możliwość poprawy gry zespołu: "Uważam, że możemy poprawić naszą grę. To nie wystarczy, że wygraliśmy dwa sety w Piacenzie. Musimy zagrać zdecydowanie lepiej i zrobić wszystko, by pokonać tę przeszkodę."

Gas Sales Daiko Piacenza, zespół przeciwny Jastrzębskiego Węgla, jest ekipą pełną gwiazd światowej siatkówki. Trener włoskiej drużyny, Andrea Anastasi, ma bogate doświadczenie w Polsce, gdzie przez wiele lat pracował zarówno z reprezentacją, jak i klubami. Marcelo Mendez, inny szkoleniowiec Gas Sales, współpracował wcześniej z kilkoma gwiazdami zespołu.

Niezwykle istotnym elementem środowego starcia będzie pojedynek dwóch rozgrywających reprezentacji Francji i mistrzów olimpijskich z Tokio: Benjamin Toniutti z Jastrzębskiego Węgla oraz Antoine Brizard z Gas Sales Daiko Piacenza. Brizard zna doskonale polską ligę, gdyż grał w ONICO Warszawa, zdobywając z nią wicemistrzostwo Polski.

Początek meczu zaplanowano na godzinę 18:00, a transmisję będzie można obejrzeć na antenie Polsatu Sport od 17:45. Oczekuje się zaciętej walki obu zespołów o awans do kolejnej fazy rozgrywek Ligi Mistrzów.

Komentarze

Dodaj komentarz