Jak zdrowo się odżywiać w okresie jesienno-zimowym?
- Jesień i zima to szczególny okres, z uwagi na duże natężenie występowania infekcji oraz fakt, że jesteśmy w trakcie trwania pandemii. Naszym priorytetem powinno więc być budowanie odporności. W codziennej diecie warto zadbać o produkty, które pomogą nam wzmocnić nasz układ immunologiczny. Należą do nich czosnek oraz miód. Wartościowe są również wszystkie produkty bogate w witaminę C.
Co warto wykorzystać z naszych domowych zapasów?
- Nie ma nic lepszego niż wykonane samodzielnie kiszonki. To w szczególności nasze polskie ogórki kiszone czy kapusta. Są cennym źródłem witaminy C, ale zawierają również kultury bakterii usprawniające pracę jelit. Jest to bardzo ważne, bo zdrowe jelita są kluczowe przy budowaniu odporności.
Czy okres jesieni lub zimy jest dobry na zrzucanie zbędnych kilogramów?
- Każdy okres jest dobry na zmianę swoich nawyków żywieniowych na lepsze. Spotykam się jednak często z opiniami, że jesienią łatwiej jest schudnąć, ponieważ jesteśmy mniej narażeni na pokusy występujące latem, jak na przykład lody, gofry czy smażona ryba z frytkami. Więcej czasu spędzamy w domu i możemy go wykorzystać na przygotowanie zdrowych potraw.
Wielkimi krokami zbliża się okres świąt, który wielu kojarzy się z syto zastawionym stołem. Jest jakiś sposób, aby przygotować organizm do świątecznego łakomstwa?
- Jest kilka trików, które można zastosować. Przede wszystkim absolutnie nie wyznajemy zasady: nie jem nic przez cały dzień, do czasu wielkiego zasiadania do stołu. To nie przyniesie żadnych korzyści. W zamian powinniśmy jeść mało objętościowe posiłki. We wszystkim należy także zachować umiar. Poczęstujmy się wszystkim, ale nałóżmy małe porcje. Należy także przestawić nasze myślenie. Trzeci i czwarty kawałek ciasta będzie smakował tak jak pierwszy. Jedzmy powoli, dokładnie przeżuwając pokarm. Nasz organizm odwdzięczy się za to brakiem uczucia pełności, bólu żołądka czy wzdęć.
Jakie produkty szczególnie Pani poleca, które sprzyjają nie tylko zdrowiu, ale również urodzie?
- Po pierwsze woda. Wypijanie niegazowanej wody w ilości około dwóch litrów dziennie to podstawa zdrowia i urody. Wskutek zmęczenia, niewyspania i zmian hormonalnych, w naszym organizmie dochodzi do gromadzenia się wody metabolicznej w przestrzeniach międzykomórkowych. Przez to obserwujemy wzrost masy ciała, spuchnięte stopy i palce u rąk, a nasze ciało przyjmuje galaretowatą strukturę. Taką nagromadzoną wodę metaboliczną usuwamy przez wypijanie odpowiedniej ilości czystej wody każdego dnia. Z drugiej strony jeśli ktoś dostarcza zbyt małe ilości wody boryka się z problemem suchej skóry, której wyraźnie brakuje witalności. Dlatego tak istotne jest wyrobienie sobie tego dobrego nawyku nawadniania się małymi łyczkami przez cały dzień. Ponadto warto pamiętać o codziennej dawce kwasów omega.
Czy są produkty, które warto ze sobą łączyć?
- Owszem, niektóre produkty połączone ze sobą tworzą niesamowite eliksiry. Przykładem jest złote mleko. To mikstura pochodząca z ajurwedyjskiej sztuki leczenia. Poprawia odporność oraz trawienie. Działa na przeziębienie i kaszel. Wspomaga odchudzanie poprzez przyspieszenie przemiany materii oraz opóźnia starzenie się tkanek. Podstawą tego napoju jest dowolne mleko i kurkuma. Można dodać także imbiru, cynamonu czy szczypty pieprzu.
Czy poleca Pani również jakieś kosmetyki naturalne?
- Najlepsze kosmetyki to właśnie te, które czerpią z dóbr natury. Zalecam je osobom będącym w trakcie kuracji odchudzających, aby zadbać w ten sposób o stan skóry. Przykładem takiego preparatu jest krem Slimbel Reductor Noc, dostępny w Centrum Naturhouse. To intensywny krem do ciała, który pobudza drenaż limfatyczny, usuwa nagromadzone płyny, redukuje cellulit, wspomaga usuwanie tkanki tłuszczowej, nawilża i hamuje procesy starzenia, uelastycznia i napina skórę. W widoczny sposób redukuje obwody ciała. W jego skład wchodzi: solanka morska, ekstrakt z alg i glonów, ekstrakt z Arabiki bogaty w polifenole oraz masło Shea.
Rozmawiała Martyna Robek.
Komentarze